Mainio maitorieska

  • 1,5 litraa täysmaitoa
  • 1 litra ohrajauhoja
  • 1,5 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 300 asteeseen. Sekoita kylmään maitoon ohrajauhot ja suola. Sekoita ensin lastalla suurin osa jauhoista ja myöhemmin loput käsin alustaen. Tee taikinasta leivinalustalla pitkä tanko, josta leikkaat samansuuruisia paloja. Pyöritä ensin käsin palat pyöreäksi ja kauli sen jälkeen niistä noin 0,5 -1 cm vahvuisia pyöreitä leipiä. Pistele leivät haarukalla. Paista uunipellillä, leivinpaperin päällä 300 asteessa noin 5 minuuttia, eli kunnes leivän pinnalla on ruskeaksi paistuneita kohoumia. Kiedo paistetut leivät lämpimänä leivinliinaan. Tarjoile lämpimänä. Rieskat voidaan myös pakastaa.

Historia

Suomen sodan aikana evakkoon joutuneita ihmisiä kulki Ylivieskan aseman kautta junilla. Kun junat pysähtyivät asemalle, veivät Ylivieskalaiset emännät nälkäisille matkalaisille lämmintä maitorieskaa ja maitoa. Lausahdus ”Ylivieskan mainio maitorieska” on saanut alkunsa evakoilta ja rieska tunnetaan tällä nimellä myös nykyään.