Mikroaaltouunin puhdistus ja käyttö

Kuinka mikroa käytetään oikein?

Mikroaaltouuni on monikäyttöinen kodin apuväline, sillä joissain malleissa on perinteisten sulatuksen ja lämmityksen lisäksi myös ruuanvalmistustoimintoja. Mikro on kätevä ja taloudellinen hankinta etenkin silloin, kun tarkoituksena on valmistaa ruokaa pienelle joukolle. Suurempia annoksia kypsennettäessä kannattaa kuitenkin sähkönkulutuksen vähentämiseksi turvautua tavalliseen uuniin.

Mikroaaltouuni tulisi asentaa siten, että ilma pääsee kiertämään vapaasti sen ilmastointiaukkojen ympärillä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei mikron päälle asetella lehtiä tms. esineitä, jotka tukkivat sen ilmastointiaukot, ja että mikron ja seinän välissä on riittävästi tilaa. Mikroon ei saa laittaa metalliesineitä: edes kultareunaiset lautaset ja alumiinivuoat eivät ole soveliaita kypsennysastioita mikroruuille. Mikroaaltouunin sisusta on suhteellisen helppo pitää puhtaana käyttämällä suojakupua, jonka voi pestä astianpesuaineella aina tarvittaessa. Useimpien mikrojen aluslautasenkin voi irrottaa ja tiskata silloin tällöin. Näiden irrotettavien varusteiden lisäksi itse uunin sisustakin kaipaa joskus puhdistusta ahkerasta kuvun käytöstä huolimatta. Pinttynyt rasva lähtee siihen tarkoitetuilla tehoaineilla, kun taas kevyemmin likaantuneen uunin saa puhtaaksi pelkkää astianpesuainetta käyttämällä. Erityistä huomiota puhdistuksessa kannattaa kiinnittää luukun väliin kertyneeseen likaan, sillä se voi estää luukun kunnollisen sulkeutumisen ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa säteilyvuodon.