Rakkaudesta kuunliljaan

Oletko nähnyt puutarhaa, jossa näytelmän pääosassa ovat rehevät, eri vihreän värejä esittelevät lehdet? Sen puutarhan omistaja rakastaa kuunliljoja. Suuret istutukset ovat todennäköisesti jopa vuosikymmenien ikäisiä.

Kuunliljat ovat kaunislehtisia varjoisan tai puolivarjon kasveja. Lehdet voivat olla vihreän eri sävyisiä, valkoisen tai keltaisen kirjavia, keltaisia, sini- tai harmaalehtisiä. Kuunliljan lehtien väri voi myös muuttua kesän mittaan. Kukinnot ovat kellomaisia ja ne kasvavat ryppäiksi korkeisiin varsiin, jotka kohoavat reilusti lehtiä korkeammalle.

Menestymisen edellytykset

Kuunliljat sopivat parhaiten varjoon tai puolivarjoon. Ne kaipaavat hieman kosteaa, runsasravinteista ja humuspitoista maata. Kuorikate sopii hyvin kuunliljojen juurelle. Kuunliljat kehittyvät melko hitaasti ja ovat kauneimmillaan vasta joitakin vuosia istutuksen jälkeen. Jakamista ei kannata tehdä usein.

Kelta- ja valkokirjavat lajit menestyvät myös jonkin verran aurinkoisemmilla paikoilla, mutta eivät liian kuumassa ja ne eivät saisi kuivua liiaksi. Hyvin syvässä varjossa taas niiden lehdet menettävät vaaleaa väriään ja vihertyvät.

Kosteina kesinä etanat saattavat olla kuunliljaistutusten kiusana. Rikkaruohoista ei ole ongelmaa, koska tiivis kasvusto tukahduttaa ne alleen.

Kuunlilja kauneimmillaan

Kuunliljat ovat parhaimmillaan suurina kasvustoina ja ryhminä, kun ne saavat kasvaa rauhassa paikallaan.

Kuunliljojen lehdet ilmestyvät esiin suhteellisen myöhään. Hyvä vinkki on istuttaa samaan kukkapenkkiin keväällä kukkivia sipulikasveja. Silloin silmäniloa riittää koko kesäksi.


Perennat - Artikkelit

Kategoriat