Mitä henkilöstön kehittämisellä tarkoitetaan?

Henkilöstön kehittämisestä käytetään niin yrityksen sisäisessä kielenkäytössä kuin alan julkaisuissa erilaisia käsitteitä, joiden käytössä ilmenee niin mielipide- kuin koulukuntaerojakin.

Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että henkilöstön kehittämisellä tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joilla organisaation palveluksessa olevan henkilöstön tietoja ja taitoja sekä näkemyksiä pyritään kasvattamaan ja laajentamaan sekä organisaation että yksilön tarpeita vastaaviksi.

Mitä on työyhteisön kehittäminen?

Työyhteisön kehittämisellä tarkoitetaan kaikkia niitä oppimiseen ja kokemukseen perustuvia toimia, joilla pyritään kasvattamaan tiettyä henkilöstö- tai työtekijäryhmää siihen, että he yhdessä muodostaisivat hyvin toimivan kokonaisuuden esimerkiksi työyhteisön, tiimin tai ryhmän. Työyhteisön kehittämistoiminnassa on huomioitava henkilöstön lisäksi työyhteisössä vallitsevien erilaisten järjestelmien, prosessien sekä toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen (esim. rekrytointi, palkitsemis- ja palkkiojärjestelmät, henkilöstöedut sekä urasuunnittelu).

Mitä tarkoitetaan henkilöstökoulutuksella?

Henkilöstökoulutus voi olla sekä yksilökoulutusta että työyhteisön kehittämiskoulutusta. Henkilöstökoulutuksen tavoitteena on, että se palvelee sekä henkilöstön että koko työyhteisön oppimista. Henkilöstökoulutuksen menetelminä käytetään esimerkiksi koulutuspäiviä, kursseja, seminaareja tai työssä oppimisen menetelmiä, kuten tehtäväkiertoa tai työpistetyöskentelyä. Henkilöstökoulutuksen tavoitteena on yksilöllisten tietojen, taitojen ja osaamisten kehittäminen sekä osaamisen jakaminen niin, että koko henkilöstöryhmän toiminta voisi muodostaa yhdessä toimivan kokonaisuuden.