Cucurbita pepo

Kesäkurpitsan alkuperä

Meloonien ja kurkun etäinen sukuinen kesäkurpitsa on lähtöisin Etelä-Amerikasta. Se on kuulunut osana intiaanien ruokavalioon tuhansien vuosien ajan. Eurooppaan kesäkurpitsa saapui löytöretkeilijöiden mukana 1500-luvulla. Sen käyttö yleistyi etenkin Italiassa varsin nopeasti. Muuallakin Välimeren alueella kesäkurpitsaa on viljelty ja syöty jo vuosisatojen ajan.

Kesäkurpitsa Suomessa

Suomeen ensimmäisten kesäkurpitsojen arvellaan saapuneen jo 1600-luvulla. Kesti kuitenkin kauan, ennen kuin kesäkurpitsan käyttö yleistyi. Vasta 1970-luvulla kesäkurpitsaa alettiin viljellä ja myydä yleisemmin. Viime vuosina kesäkurpitsasta on tullut olennainen osa suomalaista ruokavaliota.

Kesäkurpitsan käyttö

Kesäkurpitsaa on mahdollista syödä raakana kurkun tavoin tai salaateissa. Kesäkurpitsat ovat herkullisia paistettuna tai haudutettuina. Ne sopivat erinomaisesti tomaattien, sipulin ja valkosipulin seuraksi. Kesäkurpitsoja voi myös täyttää ja friteerata. Kesäkurpitsoja käytetään keittoihin ja pataruokiin.

Yrteistä minttu ja tilli soveltuvat erityisen hyvin kesäkurpitsojen maustamiseen. Sitruuna on hyvä lisä kevyesti paistettujen kesäkurpitsaviipaleiden päälle.

Myös kesäkurpitsan kukkia voi syödä. Friteerattuna ne ovat herkullisia. Kukat tulee poimia käyttöä varten juuri ennen kuin ne avautuvat kokonaan.

Valinta ja säilytys

Ostaessasi kesäkurpitsoja, kiinnitä huomiota niiden väriin ja koostumukseen. Kesäkurpitsan tulee olla kauniin vihreä ja kiinteä. Liian pienet kesäkurpitsat ovat mauttomia ja liian suuret kovia ja vaikeakäyttöisiä, sillä niistä täytyy poistaa siemenet ja kuori. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on n. 15-20 cm kokoisena.

Laikut kesäkurpitsan pinnassa ovat merkki paleltumisesta. Kesäkurpitsa on herkkä kylmälle. Se on parasta säilyttää 8 – 12 asteen lämpötilassa. Syksyllä kesäkurpitsat voivat hyvissä säilytysoloissa – kosteassa ja suojassa voimakkailta hajuilta – säilyä jopa kuukausia.

Kesäkurpitsa ja terveys

Vähäkalorinen kesäkurpitsa on linjaansa tarkkailevan ystävä, sillä edistää ruuansulatusta ja virtsaneritystä. Se sisältää C-, E- ja A-vitamiinia, magnesiumia, folasiinia ja kuparia.

Vinkkejä

Koska kesäkurpitsan oma maku on hento, on mausteita syytä käyttää varovasti. Raakana raastettu kesäkurpitsa on herkullinen lisäke kesäisille grilliruuille.