Millainen matkakohde on Malta?

Pääkaupunki: Valletta
Asukasluku: 395 000
Pinta-ala: 316 km²
Rahayksikkö: Maltan liira
Malta on saarivaltio Välimeressä, noin 93 kilometriä etelään Sisiliasta. Se koostuu saarista, joista kolme on asuttuja: Malta, Gozo ja Comino. Pääkaupunki Valletta sijaitsee Maltan saarella. Malta on eloisa ja vilkas turistisaari, jossa vilisee ostoskeskuksia, englantilaisia pubeja ja ritariromantiikasta kertovia nähtävyyksiä. Gozo puolestaan on vihreä, luonnonkaunis keidas, jota leimaa maanviljely ja rauhallisten pikkukylien arkielämä. Kontrasti on todella huomattava ja juuri se tekeekin saarista oivallisen yhdistelmämatkakohteen. Malta on pieni, mutta hyvin tiheään asuttu valtio; asukkaita on lähes 400 000. Viralliset kielet ovat maltan kieli ja englanti. Malta on yksi niistä kymmenestä valtiosta, jotka liittyivät Euroopan unioniin 1. toukokuuta 2004.

Historia

Malta on ollut asutettu noin vuodesta 5200 eaa. Foinikialaiset saapuivat saarille ja antoivat pääsaarelle nimen Malat. Noin 400 eaa. saaret joutuivat Karthagon ja myöhemmin Rooman vallan alle. Arabit valtasivat Maltan 870 Bysantilta. Vuonna 1127 normannit valtasivat saaret. Vuonna 1530 saaret annettiin Johanniittain ritarikunnalle, jotka ottomaanit olivat karkottaneet Rhodokselta. Napoleon valtasi saaret vuonna 1798 ja britit valtasivat ne 1800. Vuonna 1814 saarista tuli virallisesti osa brittiläistä imperiumia. Malta itsenäistyi vuonna 1964 ja siitä tuli tasavalta vuonna 1974. Kulttuuri Malta on saanut vaikutteita monelta eri kansalta, kuten arabeilta, normanneilta, briteiltä ja ristiretkeläisiltä niiden monien vuosisatojen aikana, joina saari on ollut asutettu. Tämän takia Malta on erilaisten kulttuurien sulatusuuni. Saari tarjoaa aurinkoa, merta, sukellusmahdollisuuksia sekä lukemattomia historiallisia nähtävyyksiä ympäri vuoden. Maltalla vietetään päivällä siestaa, mikä tarkoittaa, että useimmat kaupat ja esimerkiksi apteekit menevät päivällä muutamaksi tunniksi kiinni. Tauko voi olla esimerkiksi yhdestä neljään. Illalla ollaan sitten vastaavasti auki vähän myöhempään.

Ilmasto

Sää on Maltan ehdoton valtti. Suomeen verrattuna Maltalla on miltei aina lämmintä ja kesä. Alkukeväästä illat ja yöt olivat kuitenkin vielä kylmiä. Päivisinkin lämpömittari pysyy melko pitkään viidentoista lämpöasteen nurkilla. Sää oli oikukas ja saattoi muuttua päivän aikana montakin kertaa. Varsinaiset helteet ja rantakelit ovat toukokuussa.