Maakilpikonna lemmikkinä

Millainen lemmikki on maakilpikonna?

Noin 200 miljoonaa vuotta sitten elivät kilpikonnat hirmuliskojen ja krokotiilien joukossa. Ennen muinoin ihmiset tappoivat ja söivät ravinnokseen kilpikonnan lihaa ja käyttivät niiden kilpiä koristeina. Suomen lemmikkikilpikonnat kuuluvat testudo-sukuun. Luonnon varassa niitä näkee Karibian alueella. Eläinkaupassa myytäviä yleisiä lajeja ovat Kreikan kilpikonna ja nelivarvaskilpikonna.

Kilpikonnan terraarion koko tulee olla viisi kertaa aikuisen kilpikonnan kilven mitan. Vaihtoehtoisesti kilpikonna voi asua huoneessa irtikin. Kilpikonnan lämpölampuksi kelpaa hyvin tavallinen hehkulamppu, sillä kilpikonna on vaihtolämpöinen muiden matelijoiden tapaan. Terraarion yhteen nurkkaa voi lisätä pienen hiekkakasan, sillä kilpikonnat kaivavat mielellään. Maakilpikonnat pitävät matalasta vesi-astiasta, jonne pääsevät itse polskimaan. Mutta pitää muistaa, että maakilpikonnat eivät osaa uida, joten vettä ei saa laittaa paljon.

Ruoka tarjoillaan laakealle kivelle, kilpikonnan herkkua ovat kasvikset, kurkku, lehtivihreä. kesäisin apilanlehdet ja tuore ruoho. Lisäravinteena kilpikonnat tarvitsevat kalkkia, joka annetaan jauheena muun ruoan päällä. Kilpikonnat voivat elää jopa 100-vuotiaiksi.