Erillään säilytettävät vihannekset

Miksi kaikki vihannekset eivät viihdy yhdessä?

Jääkaapin vihanneslokerossa kasvikset, hedelmät ja juurekset pysyvät raikkaina ja tuoreina pitempään kuin huoneenlämmössä säilytettyinä. Kasviksia lokeroon pakatessaan moni on kuitenkin täysin tietämätön siitä tosiasiasta, että joitakin hedelmiä ja vihanneksia ei tulisi säilyttää toistensa läheisyydessä: tämä johtuu etyleenistä, jota toiset kasvit erittävät runsaasti ja jolle toiset puolestaan ovat hyvin herkkiä. Etyleeni on väritöntä mutta miedosti makeanhajuista kaasua, jota kasvit muodostavat hengittäessään ja jonka tehtävänä on nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja edesauttaa maun ja tuoksun kehittymistä.

Etyleeniä tuottavat runsaasti ylikypsät ja vioittuneet kasvikset sekä erityisesti avokado, banaani, hunajameloni, aprikoosi, luumu, nektariini, omena, papaija, passionhedelmä, mango, persikka, päärynä ja tomaatti. Etyleenin haittavaikutukselle arkoja ovat taas herne, kaali, kurpitsa, kiivi, selleri, salaatti, purjo, porkkana, pinaatti, peruna, palkokasvit, kurkku ja mausteyrtit. Näiden kahden ryhmän vihannekset tulisi pitää toisistaan erossa, sillä etyleenille herkät kasvikset voivat kaasulle altistuessaan pehmetä, vanheta tai muuttaa makuaan.