Johtaja on vaikuttava esimerkki

Johtajan asenteella ja omalla käyttäytymisellä on valtavasti merkitystä siihen, mihin suuntaan henkilökunnan ja siis yksittäisten ihmisten käyttäytyminen muuttuu. Management by walking –tyyppinen ajatus, jossa johtaja on kiinnostunut yrityksensä toiminnasta ja on oikealla asenteella aktiivisesti tekemisissä henkilökunnan kanssa, luo positiivista merkitystä niin suurissa kuin pienemmissäkin organisaatioissa.

Positiivinen ihmiskäsitys ja luottamus sekä niiden vastakohtana negatiivinen asenne ja piittaamattomuus , välittyvät johtajasta väistämättä.

Luottamuksen ilmapiirissä ihmiset uskaltavat toteuttaa asetettuja tavoitteita ja pystyvät hyvään vuorovaikutukseen. Luottamus johtaa myös siihen, että ihmiset ovat valmiita auttamaan toisiaan ja tekemään työtä yhdessä.

Piittaamattomuus saa aikaan sen, että henkilökunta ei välitä yrityksen yhteisistä tavoitteista tai sovituista toimintatavoista. Ihmiset alkavat pitää kiinni turvallisista raja-aidoista ja tavoittelevat omaa etuaan ensin ja vasta sitten yrityksen yhteisiä tavoitteita.

Innovatiivisuus tai sen puuttuminen ovat hyvin lähellä edellistä kuvausta. Luova ympäristö ei pelkää saavansa jatkuvaa kritiikkiä. Ihmiset uskaltavat ehdottaa erikoisiakin ratkaisuja ja ehdotuksia. Henkilökunta saa palautetta ja heitä myös palkitaan, kun siihen on aihetta. Luovuuden avulla yritys kehittyy. Johtajalla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa organisaation innovatiivisuuteen, jarruttaa tai kehittää sitä eteenpäin.

Muutostilanne on organisaatiolle aina haaste. Yksi kaikkein selkeimmistä muutoksen onnistumisen edellytyksistä on, että johtaja on itse valmis muuttamaan omaa toimintaansa ja hän viestii organisaatiolle muutostahtoa ja tavoitteita.

Hyvässä tai pahassa organisaatio seuraa johtajaansa. Hänen vastuunsa ja vaikutusmahdollisuutensa ovat suuremmat kuin kenelläkään muulla yksittäisellä henkilöllä. Tämä koskee erityisesti koko organisaation johtajaa mutta samalla tavalla myös osastojen johtajia kuin esimiehiäkin. Vain hyvällä johtamisella ja esimerkillä saadaan aikaan parhaat tulokset.