Milloin raskaana oleva tarvitsee vuodelepoa?

Raskaus ei ole sairaus, joten sen edetessä tavalliseen tapaan odottava äiti voi elää hyvin normaalia elämää. Vuoteeseen ei ole syytä käydä makaamaan pienten kolotusten ja särkyjen vaivatessa, vaan itse asiassa liikunta on tuohon se kaikista paras lääke. Aina raskaus ei kuitenkaan etene aivan normaalisti. Naisen raskausaikaan saattaa mahtua monenlaista vaihetta, joista jokin saattaa hyvinkin vaatia erityisseurantaa ja joskus jopa vuodelepoa lääkärin määräyksestä.

Vuodelepoa suositellaan usein hoidoksi, jos odottajalla on runsaasti ennenaikaisia supistuksia ja sen myötä ennenaikaisen synnytyksen uhka aivan liian varhaisessa vaiheessa. Jos supistuskivut ovat niin voimakkaita, että odottaja joutuu keskeyttämään omat meneillään olevat puuhansa, hänen on parasta käydä makuulle. Lepojärjestelyt voidaan toteuttaa hyvin kotioloissa. Mikäli supistelu jatkuu levosta huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai suoraan synnytyssairaalaan. Joskus saatetaan tarvita useiden päivien lepohoitoa vuoteessa, jotta supistelu saadaan loppumaan. Tällöin odottaja lepäilee tarkkailun alla sairaalassa.

Joskus lapsivesi voi tulla liian aikaisin ja synnytykseen pitäisi olla laskennallisesti vielä hyvän aikaa. Tässäkin tapauksessa odottaja saatetaan ottaa sairaalaan lepäilemään ja tarkkailtavaksi. Levon lisäksi voidaan joissakin tapauksissa tarvita myös lääkitystä. Jos odottajan verenpaine nousee hälyttävästi 20. raskausviikon jälkeen, kasvoilla ja vartalolla esiintyy turvotusta ja paino nousee nopeaan tahtiin, voi kyse olla raskausmyrkytyksestä, joka on varsin vakava tila. Raskausmyrkytys vaatii odottajalta ehdotonta lepoa ja hänet voidaan ottaa sairaalaan osastolle yksityiseen huoneeseen lepäilemään mahdollisimman rauhallisiin oloihin. Verenpaine saadaan laskemaan levon ja stressittömän olemisen avulla.

Kaksosraskaus tai monisikiöinen raskaus voivat aiheuttaa monenlaisia tilanteita, jotka tarvitsevat tarkempaa seurantaa sairaalaoloissa ja näin odottaja joutuu ehkä myös vuodelevon omaksi jossain vaiheessa. Odottajan jaksamiseen ja hyvinvointiin kiinnitetään raskauden eri vaiheissa suurempaa huomiota kuin muissa raskaustapauksissa, koska kaksos- tai monisikiöiset raskaudet rasittavat odottajan kehoa eri lailla.