Puolen litran peruspullataikina

  • 1/2 litraa maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 150 g voita
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • Vehnäjauhoja 2 kg:n pussista
  • Voitelemiseen munaa
  • Korvapuusteihin voita, kanelia ja sokeria
  • Pikkupullien pinnalle raesokeria
  • Piirakkaan marjoja
Lämmitä maito haaleaksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kananmunat ja sokeri, suola, kardemumma ja sulatettu voi. Lisää jauhoja ensin muutama desilitra, sitten vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa kunnolla ja lisää jauhoja niin kauan kuin se on löysää. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja pysyy koossa, jätä se nousemaan kaksinkertaiseksi.

Käytä leipomisessa apuna jauhoja. Pikkupullat pyöritellään käsin ja asetellaan pellille kohoamaan. Ennen uuniin laittamista ne voidellaan kananmunalla ja pinnalle ripotellaan raesokeria. Paistetaan 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Korvapuusteja varten taikina kaulitaan levyksi. Levylle sivellään pehmeää voita, sirotellaan sokeria ja kanelia ja rullataan pötköksi. Pötköstä leikataan kolmiomaisia paloja, jotka nostetaan pystyyn ja lytistetään keskeltä. Asetellaan pellille ja kohotetaan, voidellaan munalla. Pinnalle voi laittaa raesokeria. Paistetaan 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Piirakan saat ottamalla puolet taikinasta ja kaaviloimalla 2/3 siitä uunipellille. Laita piirakkaan marjoja ja ripottele niiden päälle sokeria. Tee lopusta taikinasta “verkko” piirakan päälle. Anna kohota ja voitele munalla. Paista 200-225 asteessa 20 minuuttia tai enemmän. Pienemmän taikinan saat puolittamalla ohjeen.