Mitä makeutusaineet ovat?

Makeutusaineina käytetään monenlaisia aineita, esimerkiksi sokereita, sokerialkoholeja sekä luontaisia että synteettisiä makeutusaineita. Jälkimäisten käytöllä tosin on olemassa enimmäisrajoituksia.

Sokerit

Sokereita ovat tavallinen sokeri eli sakkaroosi, jota valmistetaan sokerijuurikkaista tai sokeriruo’osta. Hedelmäsokeri eli fruktoosi on tavallista sokeria 1,5 kertaa makeampaa. Muita sokereita ovat rypälesokeri eli glukoosi, maitosokeri eli laktoosi ja mallassokeri eli maltoosi. Sokeria käytetään yleisesti makeuttamistarkoitukseen, mutta myös korkeina pitoisuuksina marjojen sekä hedelmien säilöntäaineena.

Sokerialkoholit

Sokerialkoholeja kutsutaan myös polyoleiksi, ja niitä ovat sorbitoli, ksylitoli eli koivusokeri, mannitoli, isomaltitoli, laktitoli ja maltitoli. Useita niistä esiintyy luonnossa pieninä pitoisuuksina, mutta ne lasketaan silti kuuluviksi lisäaineisiin. Ne ovat yleensä vähemmän makeita kuin sokerit. Sokerialkoholien hyvä puoli on siinä, että osa niistä on hampaille vähemmän haitallisia kuin tavallinen sokeri. Ne eivät myöskään aiheuta suussa happohyökkäyksiä, jotka taasen edistävät karieksen syntymistä. Erityisesti ksylitolilla on kariesta vähentävä tai estävä vaikutus. Sokerialkoholeja voidaan hyödyntää esimerkiksi hilloissa ja makeisissa.

Energiattomat makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet sakariini, syklamaatti ja asesulfaami K eivät sisällä energiaa. Aspartaami on lähestulkoon energiaton. Sakariinia käytetään yleisesti hedelmäsäilykkeissä, erilaisissa mehuissa ja joissain hedelmä- tai marjapohjaisissa jälkiruoissa. Syklamaattia käytetään vastaavasti mm. vähäenergisissä virvoitusjuomissa ja jälkiruokien makeuden tuojina. Se ei kuitenkaan sovi lapsille, raskaana oleville tai imettäville naisille. Asesulmaania hyödynnetään eniten vähäenergisissä jäätelöissä, virvoitusjuomissa, hilloissa ja purukumeissa. Aspartaami on yleinen makeutusaine jälkiruuissa, makeisissa, joissain juomissa, kastikkeissa ja sinapissa. Aspartaami ei sovellu leivonnaisiin, koska se menettää makeutensa kuumennusvaiheessa ja se hajoaa happamissa liuoksissa.

Hunaja

Mehiläisen hunaja on luonnonvaraista ja sitä onkin käytetty makeutusaineena kautta aikojen. Hunaja on makeaa ainetta, jonka raaka-aineen mehiläiset imevät kukkien erittämästä mesinesteestä. Se sisältää sokeria, mutta myös pieniä määriä käyteaineita, proteiineja, kivennäisaineita sekä tuoksu- ja makuaineita. Suomessa tavallisin hunajan laji on sekahunaja. Hunajassa on kaloreita hieman vähemmän kuin sokerissa, joten se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi teen makeuttamiseen.