Mihin erilaiset öljyt soveltuvat?
Öljyjen tuntemisesta on apua, mikäli haluat parantaa ruokiesi makua ja pitää huolta omasta ja muiden ruokakuntaasi kuuluvien terveydestä. Monet kasvisöljyt sisältävät elimistölle tarpeellisia rasvahappoja ja antioksidantteja. Esimerkiksi E-vitamiinilla on verenkiertoa parantava vaikutus ja samalla se myös hidastaa nivelkulumia ja on tärkeä ainesosa terveen ihon ja hiusten kannalta.
Kaikkia öljyjä suositellaan säilytettäväksi viileässä ja valolta suojattuna. Kauppojen hyllyillä on tarjolla useita erilaisia öljyjä ja seuraavassa onkin esitelty vain yleisimpiä. Näiden lisäksi kokeilemisen arvoisia öljylaatuja ovat esimerkiksi sinappi-, kookos-, manteli- ja maissiöljy.
Oliiviöljy
Oliiviöljyä on kautta aikojen kutsuttu nestemäiseksi kullaksi. Muinaiset esi-isämme olivat siihen niin ihastuneita, että hieroivat sitä joka paikkaan vartalossaan ja uskoivat se tuovan voimaa ja nuoruutta. Tämän lisäksi oliiviöljyn mahdollisuudet ruoanlaitossa ja salaattien lisukkeena on huomatta jo satoja vuosia sitten. Kaikkein parhainta oliiviöljyä kutsutaan neitsytoliiviöljyksi ja tämä on ensimmäisestä puristuksesta saatua oliiviöljyä.
Käyttämistämme rasvoista juuri oliiviöljy on helpoiten sulavaa. Se auttaa A-, D- ja K-vitamiineja sulamaan ja tämän lisäksi se sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja ja E-vitamiinia. Öljy valmistetaan kylmäpuristamalla, sillä lämpö saa aikaan sen makua tuhoavaa happoa. Neitsytoliiviöljyssä saa olla happoa alle yhden prosentin. Tavallinen oliiviöljy soveltuu normaaliin ruoanlaittoon, koska sillä on korkeampi savuamispiste. Sen sijaan neitsytoliiviöljyä kannattaa hyödyntää salaatinkastikkeina.
Rypsiöljy
Rypsiöljyn savuamispiste on kaikkein korkein. Tästä johtuen se on oivallinen juuri freesaamiseen ja paistamiseen, mutta se sopii myös salaatteihin.
Maapähkinäöljy
Kuten arvata saattaa maapähkinäöljy valmistetaan maapähkinöistä. Sen maku on melko neutraali, ja se sopiikin tämän vuoksi todella hyvin majoneeseihin ja esimerkiksi kiinalaisen ruoan valmistukseen. Jos olet allerginen pähkinöille, rypsiöljy on suositeltavin vaihtoehto maapähkinäöljylle.
Seesamiöljy
Seesamiöljyä saadaan puristamalla paahdettuja seesaminsiemeniä. Erityisesti kiinalainen ja japanilainen keittiö suosii tätä öljylajia. Sen maku muistuttaa jonkin verran hasselpähkinän makua. Seesamiöljy soveltuu ruoanlaittoon parhaiten makua tuovana ainesosana.
Hasselpähkinäöljy
Hasselpähkinäöljy on parhaimmillaan kylmissä ruoissa. Sitä tuleekin säilyttää alhaisissa lämpötiloissa ja mieluiten juuri jääkaapissa.
Auringonkukkaöljy
Tässä öljyssä on muita kasviöljyjä enemmän E-vitamiinia. Sen maku on kevyt ja koostumus erinomainen melkein kaikkeen ruoanlaittoon.
Hyvä muistaa
Öljyä ei koskaan tule ylikuumentaa, jottei se syttyisi palamaan. Kun friteerataan tai uppopaistetaan ruokaa, öljyä ei saa käyttää enää uudelleen, vaikka se olisikin käyttökelpoisen näköistä. Toistuva kuumentaminen saa aikaan myrkyllisiä kemikaaleja öljyssä!