Mitä gluteenittomia viljoja ja viljavalmisteita on?

Amarantti

Viljantapainen ruohokasvi, jota käytetään hirssin tapaan. Amarantti on kotoisin Väli-Amerikasta ja kaikkein helpoiten sitä löytää erikoiskaupoista.

Arrowjuurijauhe

Arrowjuurijauhe tai arrowtärkkelys on trooppisten kasvien juurimukuloiden tärkkelystä. Sitä voidaan käyttää suurustamiseen, jälkiruokiin ja leivonnaisiin perunajauhojen tapaan.

Bataatti, jamssi, maniokki, saago ja taaro

Nämä ovat trooppisten alueiden viljelykasveja. Niiden tärkkelyspitoiset varsi- tai juurimukulat voidaan hyödyntää perunan tavoin sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti jauhettuna leivonnassa ja ruoanlaitossa. Parhaiten näitä on saatavilla erikoiskaupoista.

Gluteenittomat jauhoseokset

Gluteenittomat jauhoseokset sisältävät vehnätärkkelystä, josta on teollisesti poistettu gluteeni siten, että se täyttää gluteenittomien tuotteiden kansainvälisen määritelmän ehdot. Vaatimuksena on alle 0,3 prosenttia proteiinia 100 grammassa. Muita valmistusaineita voivat olla maitojauhe, sokeri, sokerijuurikaskuitu, riisi- ja maissijauho sekä peruna- ja porkkanahiutaleet.

Hirssi, hirssihiutale, hirssiryyni ja hirssijauhot

Tavallisesti hirssiä käytetään tavallisen viljan, kuten riisin, tapaan puuroihin, keittoihin, laatikoihin, täytteisiin (esimerkiksi pasteijat), mysleihin ja leivontaan.

Luontaisesti gluteenittomat jauhoseokset

Luontaisesti gluteenittomat jauhoseokset eivät sisällä vehnätärkkelystä, kuten tavalliset gluteenittomat jauhoseokset. Valmistusaineina käytetään ainoastaan luontaisesti gluteenittomia viljoja, maissia, hirssiä, riisiä, tattaria ja perunaa sekä soijaa.

Maissijauho, maissihiutale, maissiryyni ja maissitärkkelys

Maissijauhoa, maissiryyniä ja maissitärkkelystä käytetään tavallisen viljatuotteen tapaan niin leivontaan, puuroihin, kastikkeisiin kuin muuhunkin ruoanlaittoon. Maissijauhoa on saatavilla eri karkeusasteisena. Tavalliset, mallasuutteella maustetut maissihiutaleet, kuten corn flakes, sopivat suurimmalle osalle keliaakikoista. Herkimpien tulee muistaa, että mallasuutteessa on hyvin pieni määrä gluteenia, mutta käytännössä maissihiutaleet ovat gluteenittomia.

Perunajauhot ja perunahiutaleet

Perunajauho on puhdasta perunatärkkelystä, joka on myös perunasuurimoiden pääraaka-aine. Perunajauhoja voidaan käyttää suurustamiseen, leivitykseen ja leivontaan. Perunasuurimot soveltuvat niin ikään leivontaan, mutta myös puuroihin ja vanukkaisiin.

Psylliumkuorijauhe

Ratamon kuivattua siemenkuorta, joka soveltuu hyvin leivontaan. Psylliumin avulla taikinasta tulee helposti käsiteltävä ja leivonnaiset eivät murene niin helposti.

Quinoa-siemen

Tämä kasvi on Suomessa melko tuntematon. Sitä käytetään samaan tapaan kuin riisiä ja se sopiikin hyvin risottoihin, puuroihin ja suurusteeksi keittoihin. Quinoa-siementä kannattaa kysellä erikoiskaupoista.

Riisi, riisijauho, riisimurot ja riisisuurimot

Keliaakikon perusvilja on riisi. Sitä käytetään ruoanvalmistuksessa ja pääruokien lisukkeena. Riisijauhoa on saatavilla eri karkeusasteisena ja sitä voidaan käyttää leivontaan, puuroihin ja muuhun ruoanlaittoon. Riisisuurimoilla voidaan valmistaa perinteinen riisipuuro, joka käy myös hyvänä pohjana sämpylä- ja leipätaikinaan. Riisimurot sopivat keliaakikoille, kunhan tuoteselosteessa on varmistettu, ettei valmistuksessa ole käytetty vehnää.

Soijajauho

Soija on herneensukuinen palkokasvi, joista tehtyjä jauhoja käytetään pääsääntöisesti leivonnassa. Soijajauho on rasvaista ja valkuaisainepitoista. Se käykin maidon, munan ja lihan korvikkeeksi ruoanvalmistuksessa. Soija on hyvin voimakasmakuista ja sen kanssa kannattaa käyttää jotain toista jauhoa tai maustetta.

Sokerijuurikashiutaleet

Keliaakikoille suositeltava kuituvalmiste on sokerijuurihiutale. Niitä voi käyttää leivonnassa, ruoanvalmistuksessa, mysleissä sekä lisukkeena jogurttiin tai viiliin.

Tattari, tattarihiutale, tattarijauho, tattarirouhe, tattariryyni ja tattarisuurimo

Tattarivalmisteita käytetään yleensä puuroihin, leivontaan ja ruoanlaittoon hirssin tapaan. Tattari on hyvä viljelykasvi, jossa on mieto, mutta erikoinen maku.