Kasvit kauneuden- ja terveydenhoidossa

Miten kasveja voi hyödyntää kauneuden- ja terveydenhoidossa?

Useita eri kasveja on mahdollista käyttää monipuolisesti jokapäiväisessä kauneuden- ja puhtaudenhoidossa.

Auringonkukka

Auringonkukka on yksivuotinen, jopa muutaman metrin korkuiseksi kasvava puutarhassa viihtyvä kasvi. Kukan mykeröstä kehittyy siemeniä, jotka ovat terveellisiä ja hyvänmakuisia. Noin 50 prosenttia siemenistä on valkuaista ja noin 20 prosenttia öljyä. Siemenistä kylmäpuristettua öljyä voidaan käyttää kauneudenhoidossa, esimerkiksi ihoöljyissä, voiteissa ja puhdistusaineissa. Jauhetut siemenet sen sijaan soveltuvat ihon kuorimiseen. Luonnonmukaisesti tuotettuja siemeniä ja kylmäpuristettua öljyä saa useimmista luontaistuotekaupoista ja joistain elintarvikeliikkeistä.

Kaura

Kaura on heinäkasvi ja Suomeen se on tullut 1300-luvulla. Kauran hiilihydraatit ovat hyvin soveltuvia esimerkiksi sokeritautisille ja kuidut ehkäisevät verisuonten kalkkeutumista. Kauran runsaat lima-aineet sen sijaan tekevät hyvää ruoansulatuselimistölle. Kauran käytettäviä osia ovat jyvät ja hiutaleet. Kaura soveltuu monella tapaa kotitekoisiin kauneudenhoitovalmisteisiin. Kaura puhdistaa ja rauhoittaa ihoa. Sitä voidaan hyödyntää naamioissa, kuorinnassa, kylvyissä, saippuoissa jne.

Keräkaali

Kerä- eli valkokaali on tunnetuin viljelty kaalilaji. Kaalinlehtiä on hyödynnetty luontaishoidoissa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ulkoisesti käytettynä voidaan tehdä lehtihaude, joka tepsii esimerkiksi akneen ja ihon ärtyneisiin kohtiin. Kun kaalia käytetään hoitoihin, sen tulee olla luonnonmukaisesti viljelty. Parhaiten luonnonmukaista kaalia löytää toreilta ja luontaisliikkeistä.

Kehäkukka

Kehäkukka on hyvin arvostettu rohtokasvi. Sitä voidaan käyttää mausteena kalaruoissa, munakkaissa ja värinä salaateissa. Kehäkukka vaikuttaa ihosolujen uusiutumiseen, ihon elpymiseen ja puhdistumiseen ja sitä onkin hyödynnetty voiteissa. Sitä voidaan käyttää myös höyrytyksissä, kasvovesissä sekä kylvyissä. Kehäkukkahuuhtelun sanotaan tuovan vaaleisiin hiuksiin kultaisen sävytyksen. Kehäkukalla uskotaan myös olevan maksaa voimistava vaikutus. Sitä voidaan käyttää niin kuivattuna kuin tuoreeltaankin.

Koivu

Suomessa on kahdenlaista koivulajia: raudus- ja hieskoivu. Ensiksi mainittua käytetään lääkekasvina. Koivu soveltuu hyvin hiustenhoitoon. Lehdet puhdistavat päänahkaa ja tekevät hiuksista pehmeät. Koivusta tehdään usein myös saunavihtoja. Koivusta voidaan hyödyntää lehtiä joko tuoreina tai kuivattuina. Koivua on tuskin vaikea löytää, mutta toisten maille ei kannata lähteä apajille lupaa kysymättä.

Laventeli

Laventelin tuoksu on ainutlaatuinen ja sen väri on kauniin sininen. Laventelia on käytetty useisiin eri tarkoituksiin, kuten päänsärkyyn, unettomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen. Jotkut hyödyntävät sitä myös mausteena ja toisilla laventeli on ehdoton suosikki tuoksupussiin laitettavaksi. Laventelin vaikutusta kuvataan rauhoittavaksi ja virkistäväksi. Myös auringonpolttamiin on haettu apua laventelikylpyjä hyödyntäen. Laventeli on tuoksunsa ansiosta myös suosittu deodoranteissa. Laventelista voidaan käyttää kukkavarret kukkineen niin tuoreina kuin kuivinakin. Kuivattuna sitä saa luontaistuotekaupoista.

Mansikka

Aho- eli metsämansikka on tunnettu lääkerohto, josta voidaan käyttää kukkia, lehtiä ja marjoja. Lehdet ja kukat voidaan hyötykäyttää niin tuoreina kuin kuivinakin, marjat sen sijaan käytetään tuoreina tai pakastettuina. Mansikkaa on käytetty reumatismiin sekä verisuoni- ja sydäntauteihin. Mansikka soveltuu eritoten rasvaiselle ja normaalille iholle, sillä se raikastaa ihoa. Lehtiä ja kukkia voidaan käyttää kylpyihin ja kasvovesiin. Jos on mansikalla allerginen, on syytä välttää sen ulkoistakin käyttöä.

Meirami

Meiramia kutsutaan myös maustemeiramiksi ja sen sukulainen on mäkimeirami. Jälkimmäistä on käytetty hoitona yskään ja erilaisten särkyjen lievittämiseen sekä suu- ja haavatulehduksiin. Sitä on hyödynnetty myös ripulin, kuukautisvaivojen, unettomuuden ja sydämen vajaatoiminnan hoidoissakin. Molemmissa yrteissä on haihtuvaa öljyä, jonka vaikutus on antiseptinen. Niitä voidaan käyttää rasvaiseen ja väsyneeseen ihoon. Hauteissa meirami ja mäkimeirami poistavat turvotusta ja niitä voidaan käyttää myös naamioissa, höyrytyksissä ja kasvovesissä. Meiramista voidaan käyttää koko verso tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna.

Minttu

Tavallisen mintun lisäksi on olemassa pipar- ja viherminttua. Mintun uskotaan vähentävän pahoinvointia, koska sillä on hyvä vaikutus vatsaan ja happamiin röyhtäisyihin. Minttu soveltuu rasvaisen ja suurihuokoisen ihon hoivaajaksi. Sillä on kudoksia kiinteyttävä ja laajentuneita ihohuokosia supistava vaikutus. Tunnetusti minttu on raikkauden, viileyden ja rentouden tuoja. Raikkaan tuoksunsa puolesta se soveltuu hampaiden ja suun hoitoon. Sitä voidaan hyödyntää myös kasvonaamioissa ja -vesissä sekä voiteissa ja kylvyissä. Mintun latvaversoja voidaan käyttää tuoreina, kuivattuina ja pakastettuina.

Orvokit

On olemassa keto- ja tuoksuorvokkeja. Keto-orvokkia on käytetty kasvilääkinnässä hengitystieinfektioihin, kihdin hoitoon ja poistamaan nesteitä. Tuoksuorvokkia taas on sovellettu ulkoisesti ihottumien hoitoon ja sisäisesti teenä hinkuyskään ja kurkkukipuun. Orvokeilla uskotaan olevan parantava, puhdistava ja rauhoittava vaikutus. Ne sopivat kaikille ihotyypeille mm. höyrytyksiin ja naamioihin. Orvokkihauteella voidaan rauhoittaa silmiä. Orvokeista voidaan käyttää kukat ja lehdet tuoreina tai kuivattuina.

Piharatamo

Piharatamo on vanha kansan haavalääke. Se sisältää allantoiinia, jolla on ihosolujen muodostumista tehostava vaikutus. Piharatamo on erityisesti ärtyneen, näppyläisen ja rasvaisen ihon ystävä. Se pehmentää ja hoitaa ihoa. Siitä voi valmistaa naamioita, kasvovesiä ja höyrytyksiä. Ratamokylvyillä voidaan helpottaa väsyneitä jalkoja. Pikkuiset haavat ja hyönteisten puremat voi parantaa ratamon lehden alla. Sen lehtiä voidaan käyttää niin tuoreina kuin kuivattuinakin.

Porkkana

Porkkana on tunnettu ja tärkeä keittiökasvi, jota useimmat kasvattavat omassa puutarhassa. Alun perin se oli lääkekasvi ja siitä valmistettiin hauteita palovammoihin. Sitä suositeltiin käytettäväksi hengästykseen, rintakipuihin ja jopa sydänsuruihin. Sillä on hoidettu liikalihavuutta, rikkinäisiä hampaita, unettomuutta ja astmaa. Nykyisin porkkanakeitosta haetaan apua ripuliin. Porkkana sisältää A- ja B-vitamiinia sekä kivennäisaineita, jotka soveltuvat silmien, ihon ja hiusten hoitomuotoihin. Porkkanoista puristettu mehu soveltuu hyvin rasvaisen ihon hoitamiseen. Porkkananaamiolla on virkistävä ja silottava vaikutus.

Puna-apila

Puna-apila sopii myös ihmisten syötäväksi. Sen nuoria lehtiä voi käyttää pieninä määrinä salaateissa ja keitoissa. Nuorista kukinnoista halukkaat voivat hauduttaa teetä. Entisaikoihin puna-apilaa käytettiin esimerkiksi hinkuyskän, valkovuodon ja peräpukamien hoitoon. Puna-apilalla on ihoa pehmentävä, puhdistava ja supistava vaikutus. Se soveltuu hyvin iho-ongelmista kärsiville ja ärtyneen sekä hilseilevän päänahan hoitoon. Kukat voidaan hyödyntää joko tuoreina tai kuivattuina.

Ruiskaunokki

Kansanlääkinnässä ruiskaunokkia on käytetty ulkoisesti sarveiskalvontulehduksen hoitoon ja sisäisesti yskään ja päänsärkyyn. Ruiskaunokki supistaa limakalvoja, ehkäisee tulehduksia ja lisää virtsaneritystä. Ruiskaunokista voidaan valmistaa kasvovesiä ja hauteita silmille. Kukat voidaan hyödyntää niin tuoreina kuin kuivattuinakin. Ruiskaunokin varressakin on vaikuttavia ainesosia.

Ruusu

Ruusun tuoksun uskotaan vaikuttavan lämmittävästi ja mielialaa kohentavasti. Sen on myös uskottu kiihottavan sukupuoliviettiä. Useista ruusuista tislataan kallista ruusuöljyä hajuvesi- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Ruusuilla on ihoa supistavia, puhdistavia, kosteuttavia ja rauhoittavia vaikutuksia. Ne sopivat hyvin kuivalle iholle ja ruusu on yleinen myös höyrytyksissä, naamioissa, kasvovesissä, kylvyissä ja voiteissa. Kukat käytetään joko tuoreina tai kuivattuina.

Sitruuna

Sitruunankuoressa on vahvoja aromaattisia öljyjä. Kuoria puristamalla saadaan sitruunaöljyä, jolla on positiivisia vaikutuksia ihoon. Sitruunassa on paljon C-vitamiinia ja kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Sitruunat ovat yleisiä ruoanlaitossa ja leivonnassa, mutta myös virvoitusjuoma-, alkoholi-, makeis-, kosmetiikka- ja hajuvesiteollisuudessa. Sitruuna supistaa, pehmentää ja virkistää ihoa. Erityisesti sitä voidaan hyödyntää kyynärpäiden, käsien ja jalkojen kovettumien hoitoon. Sitruunasta voi valmistaa hiushuuhteluita, kampausnesteitä, saippuoita ja käsivoiteita.

Voikukka

Voikukka edistää mm. virtsan- ja sapeneritystä. Voikukka on rasvaisen ja suurihuokoisen ihon kasvi, jolla on puhdistava ja kirkastava teho. Sitä käytetään höyrytyksissä, kasvovesissä ja naamioissa. Nuoremmat lehdet voidaan hyödyntää tuoreina, kuivattuina tai mehuksi puristettuna. Tuoreita lehtiä ja mehua on mahdollista pakastaa.