Lycopersicum esculentum

Tomaatin alkuperä

Tomaatin on kauan oletettu olevan lähtöisin Etelä-Amerikasta, Andien alueelta, mutta viimeaikaisten arkeologisten tutkimusten mukaan kasvin syntysija voisikin olla Meksikossa tai muualla Väli-Amerikassa.

Keltainen tomaatti – sillä lajin punainen muoto on myöhempää perua – kiehtoi Latinalaiseen Amerikkaan saapuneita italialaisia ja espanjalaisia valloittajia. Merenkulkijoiden mukana tomaatti löysi tiensä 1500-luvulla Eurooppaan, missä sitä kasvatettiin aluksi koristekasvina ja hyönteisten karkoittajaksi. Tomaatin käyttö ravinnoksi yleistyi vasta 1750-luvulla. Siihen asti eurooppalaiset suhtautuivat tomaattiin epäluuloisesti, sillä sitä pidettiin myrkyllisenä. Harhaluulo johtui epäilemättä siitä, että vihreät hedelmät ja kasvin muut osat sisältävät myrkyllisiä aineosia.

Kun Eurooppa pääsi tomaatin makuun, levisi sen suosio nopeasti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tomaattia kutsuttiin mm. rakkauden omenaksi. Se symbolisoi varakkuutta ja kuului erottamattomana osana hääpöydän tarjouksiin.

Tomaatti Suomessa

Suomessa tomaattia viljeltiin tiedettävästi ensimmäisen kerran 1870-luvulla, mutta sen käyttö alkoi yleistyä 1930-luvulla ja etenkin toisen maailmansodan jälkeen. Nykyään tomaatteja voi ostaa mistä hyvänsä ruokakaupasta koko vuoden ympäri. Suomalaiset syövät tomaatteja noin kymmenen kiloa vuodessa henkilöä kohden.

Tomaatin käyttö

Tomaatista on tullut korvaamaton osa ruokavaliota lähes kaikkialla maailmassa. Tomaattia sisältävien ruokalajien lista on loputon. Sitä syödään tuoreena ja kypsennettynä, salaateissa, keitoissa, kastikkeissa ja paistettuna. Perinteinen italialainen keittiö on suurilta osin rakentunut tomaatin varaan, mutta sillä on tärkeä osa myös muiden Välimeren maiden ruokatraditiossa.

Valinta ja säilytys

Ostaessasi tomaatteja, kiinnitä huomiota niiden väriin, tuoksuun ja kiinteyteen. Tomaatti on parhaimmillaan kirkkaan punaisena, ja silloin se sisältää myös eniten terveydelle arvokasta lykopeenia. Älä osta rikkinäisiä tai liian pehmeitä tomaatteja. Hieman tomaatin tulee kuitenkin sormilla puristaessa joustaa, sillä muuten se ei ole kypsä. Tomaatit on parasta säilyttää paperipussissa viileässä, muttei kylmässä. Yli 13 asteen lämpötila on sopivin.

Tomaatti ja terveys

Tomaatin punaisen väriaineen lykopeenin on todettu vähentävän tiettyjen sydänsairauksien riskiä ja ehkäisevän eturauhassyöpää.

Tomaatti sisältää runsaasti C-vitamiinia ja se on hyvä A-vitamiinin ja foolihapon lähde. Tomaatista saa myös hivenaineita: magnesiumia, kuparia, rautaa ja niasiinia.

Vinkkejä

Vältä kuumentamasta tomaattia sisältäviä ruokia alumiinikattilassa, sillä hapokas tomaatti ottaa metallista mukaansa makua ja haitallisia aineosia.

Tomaattikastike on paras valmistaa miedolla lämmöllä. Lusikallinen sokeria tai hunajaa vie tomaatilta liian hapokkuuden. Jos haudutat kastiketta pitkään, voit korvata sokerin tai hunajan lusikallisella etikkaa.