Millainen matkakohde on Serbia ja Montenegro?

Pääkaupunki: Belgrad
Asukasluku: 10,6 miljoonaa
Pinta-ala: 102 000 km²
Rahayksikkö: Serbian dinaari, paikoitellen euro
Serbia ja Montenegro on kahden entisen Jugoslavian tasavallan, Serbian ja Montenegron, muodostama valtioliitto Balkanilla. Väestöjakauma oli ennen vuoden 2000 etnisiä puhdistuksia seuraava: serbit 62,6 %; albaanit 16,5 %; montenegrolaiset 5 %, jugoslaavit 3,4 %; unkarilaiset 3,3 %; muut 9,2 % (1991). Uskonnot: Ortodoksisuus: 65 %, islam 19 %, roomalaiskatolisuus 4 %, protestantit 1 %, muut 11 %. Kielet: serbi 95 %, albaani 5 %.

Historia

Valtion muodostamisen 1992 jälkeen YK eivätkä monet valtiot ole hyväksyneet jäljelle jäänyttä Serbian ja Montenegron liittoa Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan jatkajaksi, vaikka jäljelle jääneiden tasavaltojen katsotaankin muodostavan valtion. Tämä johtui jatkuvasta Balkanin sodasta, joka esti liittovaltion omaisuuden ja sen velkojen jaon. Jugoslavian liittovaltio hyväksyttiin jälleen YK:hon 2000 monen vuoden saarron jälkeen. 2002 Serbia ja Montenegro solmivat sopimuksen yhteistyön jatkamisesta, jolloin myös Jugoslavian nimen käytön lopettamisesta sovittiin. 4. helmikuuta 2003 Jugoslavian liittoparlamentti loi liiton, jolle annettiin nimi Serbia ja Montenegro.

Politiikka

Serbian ja Montenegron liitto on löyhä, ja koskee vain joitain alueita (puolustusliitto). Molemmilla tasavalloilla on oma talouspolitiikkansa ja valuuttansa, eikä niillä ole enää yhteistä pääkaupunkia, vaan osa instituutioista on muuttanut Podgoricaan. Väliaikainen perustuslaki säädettiin 4. helmikuuta 2003 Skupstinassa. Valtiot voivat itsenäistyä vuoden 2006 kansanäänestyksen jälkeen. YK:n miehittämä eteläinen Kosovon provinssi, vaikka kuuluukin Serbian YK:n päätöslauselman 1244 mukaan, on siirtymässä kohti paikallista autonomiaa YK:n väliaikaishallinnossa (UNMIK). Maakunta on riippuvainen ulkomaisesta taloudellisesta ja teknisestä tuesta. Euroa käytetään virallisena valuuttana Jugoslavian dinaarin lisäksi, ja UNMIK kerää verot ja hoitaa budjettia.

Maantiede

Serbia, pääkaupunki Belgrad, joka on myös Serbia ja Montenegron pääkaupunki. Pohjoinen Vojvodinan maakunta, pääkaupunki Novi Sad. Eteläinen Kosovo ja Metohian maakunta, Priština. Montenegro rannikolla, pääkaupunki Podgorica, joka on myös Serbia ja Montenegron juridinen pääkaupunki.