Millainen matkakohde on Makedonia?

Pääkaupunki: Skopje
Asukasluku: 2 miljoonaa
Pinta-ala: 25 700 km²
Rahayksikkö: Makedonian denaari
Makedonian tasavalta on vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistynyt tasavalta, joka kattaa noin 38 prosenttia historiallisen Makedonian pinta-alasta. Kreikka on estänyt maata käyttämästä virallisesti nimeä Makedonia muun muassa YK:ssa ja maahan viitataan usein sen virallisella nimellä Entisen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Makedonian tasavallan väestöstä 1,3 miljoonaa puhuu äidinkielenään eteläslaavilaisiin kieliin kuuluvaa makedoniaa. Puoli miljoonaa puhuu äidinkielenään albaniaa ja 80 000 turkkia. Maassa on arviolta 120 000 romaanikielen puhujaa.

Historia

Makedonia on historiallinen ja maantieteellinen alue Balkanin niemimaalla Kaakkois-Euroopassa. Aleksanteri Suuri aloitti maineikkaan sotilasuransa Makedonian kuninkaana. Kreikka ei tunnusta Makedonian tasavaltaa historiallisen Makedonian perijäksi, vaan pitää sen saavutuksia ja symboleja, mm. Makedonian tasavallan käyttämää lippua kreikkalaisina. Makedonian tasavalta kattaa 38 prosenttia historiallisen Makedonian alueesta ja 44 prosenttia alueella asuvasta väestöstä. Noin puolet alueesta on Kreikan aluetta ja kymmenes Bulgarian. Nykyisen Makedonian tasavallan alueet tunnettiin Jugoslaviassa nimellä Vardarska banovina vuosina 1929–1945 ja Makedonian sosialistisena tasavaltana 1963–1991.

Makedonian tasavalta erosi rauhallisesti Jugoslaviasta, mutta noin 360 000 albaanipakolaisen tulva Kosovosta 1999 uhkasi kaataa tasavallan. Lyhyt konflikti maaliskuussa 2001 albaanitaistelijoiden kanssa maan länsiosissa päättyi Natoon rauhanturvaajien väliintuloon ja hallituksen myönnettyä albaanivähemmistölle enemmän oikeuksia. 26. helmikuuta 2004 presidentti Boris Trajkovski kuoli lento-onnettomuudessa lähestyttäessä Mostarin lentokenttää. Tutkimusraportti paljasti syyksi miehistön virheet.

Politiikka

Makedonian tasavalta on parlamentaarinen, yksikamarinen demokratia. Makedonian paikallishallintoa hoitaa 123 kuntaa.

Pinnanmuodot

Vuoristoista, syviä laaksoja, kolme isoa järveä.

Merkittävät luonnonvarat

Kromi, lyijy, sinkki, mangaani, volframi, asbesti ja nikkeli.

Merkittävimmät vientituotteet

Koneet ja lihatuotteet.

Ympäristö- yms. riskit/uhat

Maanjäristykset ja ilman saastuminen.

Kuuluisimmat nähtävyydet

Skopjen moskeijat, basaarit, kylpylät. Ohridin alueen kulttuuri-, historia- ja luontonähtävyydet.