Millainen Unkari on matkakohteena?

Pääkaupunki: Budapest
Pinta-ala: 93 000 km²
Asukasluku: 10 miljoonaa
Aikaero: -1 tuntia
Rahayksikkö: unkarin forintti
Kieli: unkari
Uskonto: roomalaiskatolilaisia 65%, kalvinisteja 20%
Unkari sijaitsee loistavassa paikassa Keski-Euroopassa. Matkailijalle se tarjoaa paljon kulttuuria, kaunista vanhaa arkkitehtuuria, upeita viinejä, rikasta ruokaa ja rentouttavia kylpylöitä. Maaseudun luonnon vastapainona on pääkaupunki Budapest, joka on vilkas Keski-Eurooppalainen kaupunki kahviloineen, yöelämineen ja kauppoineen.

Historiaa lyhyesti

Unkarilaiset madraajit saapuivat maahan 800-luvulla ja 1000-luvulla maahan tuli kristinusko. Kuningas Tapani Pyhä kruunattiin vuonna 1000. Tätä vuotta pidetään Unkarin varsinaisena perustamisvuotena. Vuonna 1526 turkkilaiset hajoittivat Unkarin, 1542 turkkilaiset valloittivat Budan ja maan keskiosan. Länsiosa joutui Itävallan Habsburgien hallintaan ja Transsylvania jäi itsenäiseksi. Turkkilaiset kadotettiin maasta vuonna 1699 ja maa jäi Habsburgien valtaan. Tästä muodostui Itävalta-Unkari, josta Unkari itsenäistyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Toisessa maailmansodassa saksalaiset miehittivät Unkarin vuonna 1943. Neuvostojoukot karkoittivat saksalaiset vuonna 1945 ja Unkarista tuli Neuvostoliiton vaikutuksen alla oleva kommunistinen maa. Unkarin uusi tasavalta julistettiin vuonna 1989, jolloin kommunismi maassa sortui. Euroopan Unioniin Unkari liittyi vuonna 2004.

Balatonjärvi ja muita harrastuksia

77 kilometriä pitkän Balatonjärven rannalla tunnelmat vaihtelevat: kesäisin ihmiset ottavat hiekkarannalla aurinkoa, nuoret järjestävät suuria bileitä ja luonnosta nauttivat vierailevat alueilla ympäri vuoden kävellen, pyörällä tai ratsastamalla. Hévízjärvi on maailman suurin geoterminen järvi, sen lämpötila ei laske koskaan alle 26 plus asteen ja vedellä kerrotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Maassa on useita melontareittejä kajakki- ja kanoottiharrastajille. Maa on hyvin pyöräily-ystävällinen ja mukavia pyöräilyreittejä löytyy. Vaeltaminen ja ratsastaminen ovat myös suosittuja harrastuksia. Golfratoja myös löytyy. Rentoutumiseen Unkari tarjoaa useita kylpylöitä, joissa voi nauttia niiden tarjoamista hoidoista.

Ilmasto

Talvet Unkarissa ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Sijainnista riippuen Unkarin ilmastoon vaikuttavat Välimeri, Atlantti ja Karpaatit. Välimeri tuo lämpöä ja tekee etelässä talvet leudoiksi ja sateisiksi. Karpaatit suojaavat Siperian kylmiltä tuulilta. Kesät saattavat olla erittäin kuumia ja talvet lyhyitä, etenkin Budapestin alueella.

Budapest

Vuonna 1873 kaupungit Buda ja Pest yhdistyivät ja muodostivat Budapestin, Unkarin pääkaupungin. Nyt kaupungissa asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä. Budapestista löytyy museoita, kirkkoja, synagogia, palatseja, kylpylöitä ja upeaa arkkitehtuuria.

Tonavaa sanotaan Budapestin sieluksi. Joki jakaa kaupungin Budaan ja Pestiin. Tonavan yhdeksän siltaa ovat kaunis näky. Kuuluisin silloista on Ketjusilta. Váci-katu on suosittu ostoskatu jota ympäröi useat 1800-luvun rakennukset. Kansallismuseo, kansallisgalleria ja valtion ooppera tarjoavat helpotusta kulttuurinnälkään. Margitsaareen on mukava tehdä kävely- tai pyöräilyretki. Saaressa sijaitsee myös tunnettu Palatinus-uimala. Budan linnanvuorella sijaitsee Matiaksen kirkko, joka on yksi tunnetuimpia kaupungin nähtävyyksiä. Tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös mahtava parlamenttitalo, joka pitää sisällään 700 huonetta!

Nähtävyyksien ja kulttuurin lisäksi Budapest tarjoaa vilkkaan yöelämän ja paljon kahviloita. Kaupunki onkin kuuluisa kahviloistaan, joissa voi nauttia erilaisia herkkuja ja kuluttaa päivää. Kahviloilla on omat historiansa, joissakin jo sata vuotta sitten taiteilijat istuskelivat. Budapestin kauppahalli on toinen herkuttelijan paikka ja myös mukava paikka ostoksille. Herkuttelun jälkeen voi mennä rentoutumaan Budapestin kylpylöihin, esimerkiksi suosittiin kylpylähotelli Gellertiin, jossa veden lämpötila on 44 plus astetta.

Kaupungista löytyy ”Unkarin viinien talo”, jossa voi tutustua yli 700 erilaiseen unkarilaiseen viiniin. Noin 10 euron sisäänpääsymaksulla viinikellarissa voi tutustua haluamiinsa viinilajeihin ja kuunnella oppaiden asiantuntijaselostuksia. Viinejä myös myydään paikan päällä.

Ruoka- ja juomakulttuuri

Unkarilainen ruoka on raskasta, tulista ja tarjoillaan isoina annoksina. Unkarilainen keittiö on saanut vaikutteita mm. naapurimailtaan, Turkista, Ranskasta ja Italiasta. Raskaita annoksia tasoittaa laaja vihannesten ja hedelmien valikoima, joita ruuissa käytetään paljon ja monipuolisesti. Suosituin mauste on paprika jota löytyy niin tulisena kuin mietonakin. Paprikaa käytetään hienonnettuna, tuoreena tai esimerkiksi täytettynä.

Alkuruokana nautitaan keitto leivän kanssa. Kuuluisin keitoista lienee gulassi (gulyás). Gulassi on tuhti mm. lihaa, perunoita ja sipulia sisältävä keitto, jonka voi nauttia pääruokanakin. Muita kokeiltavia keittoja ovat esimerkiksi kananmunaa ja pastaa sisältävä leves, monipuoliset kasviskeitot (zöldségleves) ja kalakeitto (halászlé). Pääruokana syödään riistaa, lihaa ja kalaa. Ruuat tarjoillaan esimerkiksi vihannesmuhennoksen ja salaatin kanssa. Myös pastaa syödään. Kokeilla voi esimerkiksi unkarilaisten suosikkia, rahkapasta túróscsuszaa. Jälkiruuaksi voi nauttia esimerkiksi hedelmiä tai makeita leivoksia.

Viime aikoina unkarilainen keittiö on muuttumassa kevyempään suuntaan ja myös kasvisruokia on enemmän tarjolla. Kasvissyöjä voi esimerkiksi kokeilla perinteistä Keski-Eurooppalaista ruokaa, friteerattua juustoa (rántott sajt).

Unkarilaiset viinit ovat tutustumisen arvoisia. Viinintuotannolla on tuhansia vuosia pitkä historia ja laadukkaita viinejä on moneen makuun. Valkoviineistä voi kokeilla kuivaa Badacsonyi Kéknyelûa tai makeaa Tokaji aszúa, joka on mainio jälkiruokaviini. Villány-Siklósin alueen punaviinit vievät mukanaan. Kuohuviineistä kannattaa kokeilla tunnetun Törleyn tuotteita.

Ihmiset ja kieli

Unkarilaisia ihmisiä luonnehditaan kohteliaiksi ja ystävällisiksi. Tosin joskus myös tylyiksi: kaupoissa ei aina saa hyvää palvelua, mutta tylyyttä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Unkarilaisia kehutaan myös pirteiksi ja uusista asioista helposti innostuviksi. Suomalaiset kiinnostavat unkarilaisia. Maan asukkaat pitävät suuressa arvossa omaa kirjallisuuttaan ja kansanlaulujaan. Yksi hyvä puheenaihe Unkarilaisten kanssa on urheilu, sillä unkarilaisia kutsutaan urheiluhulluksi kansaksi.

Unkari ja Suomi kuuluvat samaan suomalais-ugrilaiseen kieliryhmään. Unkarin kieli ei kuitenkaan ole lähellä suomen kieltä, kielisukulaisuus on kaukainen. Tarkemmin perehtymällä joitakin yhtäläisyyksiä löytyy: rytmi, ensimmäisen tavun painotus ja muutamat sanat muistuttavat suomen kieltä. Kieliopista yhtäläisyyksiä löytyy myös sijamuotoina ja postpositioina, maskuliin, feminiini ja neutri puuttuvat, eikä prepositioita käytetä.

Nuoremmat unkarilaiset taitavat paremmin englannin kielen, vanhemmilta taas Keski-Eurooppalaiseen tapaan sujuu saksa. Unkarin kieltä puhuu noin 15 miljoonaa ihmistä, Unkarin lisäksi kieltä puhutaan sen lähellä sijaitsevissa maissa.