Millainen matkakohde on Tšekin tasavalta?

Pääkaupunki: Praha
Pinta-ala: 78 703 km²
Asukasluku: 10,3 miljoonaa
Aikaero: -1 tuntia
Rahayksikkö: koruna
Kieli: Tšekin kieli
Uskonto: uskontokuntiin kuulumattomia 59 %, katolilaisia 27%
Keski-Euroopassa sijaitseva Tšekin Tasavalta on maana sekoitus luonnonläheisyttä, upeaa arkkitehtuuria, linnoja, museoita, historiaa ja kulttuuria. Suurin osa Tšekkiin matkustavista vierailevat ainoastaan maan pääkaupungissa Prahassa, mutta Prahan ulkopuolella vieraileminen on myös vaivan arvoista. Prahan tarjotessa nykyaikaista keskieurooppalaista kulttuuria ja suuremman kaupungin sykettä, syvemmälle Tšekkeihin tutustuminen kertoo enemmän itse maasta, sen rauhallisista asukkaista ja kulttuurista.

Historiaa lyhyesti

Tšekki kuului aikaisemmin Tšekkoslovakiaan. Maat jakautuvat sopuisasti vuonna 1993 Tšekin Tasavallaksi ja Slovakiaksi. Euroopan Unionin jäsen Tšekin tasavalta on ollut vuodesta 2004.

Vuosina 1526-1918 Tšekki oli osa Itävalta-Unkaria muodostamalla sen pohjoisosan. Vuonna 1919 Tšekkoslovakia syntyi. Toisen maailmansodan aikana Saksa valtasi Tšekkoslovakian. Sodan jälkeen Tšekkoslovakiassa vallitsi kommunismin aika, joka jatkui aina vuoteen 1989 asti.

Luonto ja harrastukset

Luonto on tärkeä Tšekin kansalaisille, ja usein lomat ja viikonloput kansa viettääkin luonnon keskellä. Tasavallassa on neljä kansallispuistoa, joista suosituimmat ovat Šumava ja Krkonoše. Český ráj joka suomennettuna tarkoittaa Tšekin paratiisia, on suosittu alue jossa sijaitsee järvi, linnoja, metsiä ja upeita kivipaaleja.

Tšekki tarjoaa ympäri vuoden erilaisia ulkoilmaharrastusmahdollisuuksia. Talvella vuoristossa voi lasketella, lumilautailla ja hiihtää. Kesällä vuoret taas tarjoavat upeilla maisemilla varustettuja vaellus-, kiipeily- ja pyöräilyreittejä. Kanootti- ja kajakkiharrastajille maassa on useita melontareittejä.

Praha

Tasavallan pääkaupunkia luonnehditaan usein Euroopan kauneimmaksi kaupungiksi eikä syyttä – Praha ihastuttaa upealla arkkitehtuurillaan ja kulttuuriannillaan. Nähtävää on runsaasti. Praha jakautuu neljään eri kaupunginosaan, jotka kaikki kannattaa tutkia omien mahdollisuuksien ja kiinnostuksien mukaan.

Staré Mestossa eli Vanhassa kaupungissa, Vanhan kaupungin aukiolla voi viettää jo pitkän tovin, aukiolla sijaitsee upeita rakennuksia, raatihuone ja kuuluisa astronominen kello sekä yksi Prahan tunnusmerkeistä, goottilainen Tynin neitsyt Marian kirkko.

Prahan läpi virtaavan Vltava joen ylittää yhdeksän siltaa, joista kuuluisin on Kaarlen silta, joka on ympäröity marttyyreitä kuvaavilla patsailla. Kaarlen sillalla joutuu yhteen pahimmista Prahan turistitungoksista, ideaalinen aika vierailla sillalla onkin aamuvarhain. Kaarlen silta vie barokkikaupunginosaan Malá Stranaan.

Aikainen aamu on ideaalinen aika myös Prahan linnan vierailuun. Linnan alueelta löytyy Pyhän Vituksen katedraali, jonka torniin kiipeämällä pääsee ihastelemaan Prahan yli kattavaa näköalaa. Hyvin suosittu kohde linnan alueella myös on Kultainen kuja. Linna sijaitsee kaupunginosa Hradcanyssa.

Modernin arkkitehtuurin ystävien kannattaa käydä katsomassa Tanssivaa taloa (Dancing Building). Tanssivan talon ylimmässä kerroksessa sijaitsee ravintola, josta on upea näköala ja jossa tarjotaan kehuttua, ja myös yleistä tasoa hinnakkaampaa ruokaa. Tanssiva talo löytyy Nové Mestosta.

Praha ei kuitenkaan ole vain nähtävyyksiä, kaupungissa kannattaa tutustua sen lukuisiin baareihin, kahviloihin ja ravintoloihin. Prahan yöelämä poikkeaa muusta Tšekin kaupungeista, se on monipuolisempi ja paljon eurooppalaisempaa. Praha tarjoaa myös teatteria, oopperaa ja lukuisia erilaisia taidenäyttelyitä. Ratikoihin hyppäämällä näet kaupunkia enemmän ja turistipaikoista poikkeamalla sivukujille pääset kurkistamaan hieman tšekkiläisempää elämää – ja myös hinnat muuttuvat enemmän miellyttävän tšekkiläisiksi.

Ruoka- ja juomakulttuuri

Tšekkiläiset annokset ovat suuria ja tuhteja. Lihaa käytetään paljon, samoin annoksista usein löytyy kaalia ja perunoita. Friteerattu juusto on yksi perinteisistä ruuista, jota voi kasvissyöjäkin kokeilla. Muuten kasvisruokia löytyy Tšekeistä vähän, mutta tilanne ei ole toivoton, yleensä listalla on aina ainakin muutama kasvisvaihtoehto. Syöminen ravintolassa on yleensä hyvin edullista, etenkin turistirysien ja Prahan ulkopuolella.

Tšekin ylpeyden aihe on sen olut, pivo. Tšekkiläistä olutta luonnehditaan usein maailman parhaaksi ja sen lisäksi se on paikan päällä nautittuna hyvin halpaa. Tšekkiläiset ovat yksi eniten olutta juovista kansoista ja eri olutpanimoita Tšekeistä löytyy yli 60. Useimmiten Tšekeistä palaava matkustaja muisteleekin hurmiolla paikallisia oluita upean arkkitehtuurin sivussa.

Ei pidä myöskään unohtaa Absintia, johon liittyy paljon tarinoita. Aikaisemmin Absint oli huumaavaa ja hallusinaatioita aiheuttavaa juomaa, mutta nykyisin tarjolla oleva vihreä juoma on vain hyvin vahvaa alkoholia (75%). Absintin lisäksi paikallinen suosittu väkevä alkoholi on Slivovice, brandy, jota paikalliset kantavat mukanaan taskumateissaan talven lämmittäjänä.

Ihmiset

Tšekkiläisten töykeys saattaa yllättää matkustajan. Etenkin Prahassa paikalliset tuntuvat olevan lopen kyllästyneitä turisteihin. Jos kuitenkin kärsivällisyys riittää, töykeän tšekkiläisen pinnan alta löytyy lämmin ja avoin sydän. Ei ole ollenkaan tavatonta, että viiden minuutin keskustelun jälkeen tšekki haluaa vaihtaa kanssasi puhelinnumeroita tai kutsuu sinut kotiinsa. Etenkin turistialueiden, kuten Prahan, ulkopuolella on helpompi tutustua tšekkeihin ja heidän ystävällisyyteensä.

Ilmasto

Tšekeissä kesät on lämpiä ja talvet sumuisia ja kylmiä. Kylmimmät kuukaudet ajoittuvat joulu-, tammi- ja helmikuulle, joista kylmin ja synkin kuukausi on helmikuu, jonka jälkeen kevät alkaa. Kesä on lämmin ja se ajoittuu syksyyn asti, jolloin usein on vielä yli 20 astetta lämmintä.

Kieli

Tšekin kieli kuuluu slaavilaisten kielten ryhmään, tarkemmin länsislaavilaisiin kieliin kuten slovakin ja puolan kieli. Maailmassa tšekin kieltä puhuu noin 11,5 miljoonaa ihmistä, joista 10 miljoonaa asuu Tšekin Tasavallassa. Tšekin kielen kielioppi on monimutkaista ja vaatii paljon muistamista ja harjoittelemista sanojen vaihtuvien päätteiden vuoksi. Kielen opettelua helpottaa se, että kieltä suurimmalta osin lausutaan kuten sitä kirjoitetaan.

Prahassa tšekkiläiset puhuvat sujuvaa englantia, mutta Prahan ulkopuolella tšekkiläiset eivät yleensä puhu englantia. Osa ihmisistä puhuu saksaa. Matkustaessa Tšekkeihin muutamien peruslauseiden ja –sanojen opetteleminen etukäteen osoittautuu hyödylliseksi. Tšekkiläiset arvostavat suuresti ulkomaalaista, joka kiittää tai tekee tilauksensa maan kielellä.