Mitä peräpukamat ovat?

Peräpukamat ovat peräaukon ympärillä olevia verisuonten pullistumia. Peräpukamat voivat tulla anaalikanavan ulkopuolelle tai sisäpuolelle. Anaalikanava on noin 3-4cm pitkä ja se kulkee peräaukon läpi. Sulkijalihas toimii tahdosta riippumatta, kun taas ulomman kanavan sulkijalihas on tahdonalainen. Anaalikanavan toiminta on tärkeää pidätyskyvyn ja ulostamisen takia.

Oireet

Ulkoisissa pukamissa iho kirvelee ja kutisee. Sen seurauksena ihoon voi tulla haavaumia. Pukamakudos tuntuu peräaukon alueella. Myös verenpurkauma on tavallista ja se saa aikaan kivuliaan kovettuman peräaukon suulle. Se on usein väritykseltään sinertävä ja pinta voi haavautua, sekä näin ollen aiheuttaa verenvuotoa.

Sisäiset pukamat aiheuttavat ulostaessa verenvuotoa. Pukamakudos voi pullistua ulos, joka aiheuttaa peräaukolle epämukavan tunteen. Joskus myös kipuja esiintyy. Limakalvoärsytys saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Pukamat, jotka pullistuvat ulos, voi liittyä kudosturvotusta, mikäli pukamakudos ”hirttyy” ja veri hyytyy siten peräaukolle. Tämä vaatii usein sairaalahoitoa.

Altistavat tekijät

Peräpukamille altistavia tekijöitä ovat ylipaino, raskaus, liika istuminen/istumatyö, pitkään jatkunut ummetus ja raskas, fyysinen työ. Vaiva ei ole perinnöllinen, vaikka sidekudosten heikkous on jossakin määrin periytyvä ominaisuus.

Diagnoosi, hoito ja yleisyys

Ulkoiset pukamat näkyvät silmillä tarkastelussa. Sisäisiä pukamia varten tehdään tähystys epäilysten varmistamiseksi. Lääkäriin pitää hakeutua, jos peräpukamat ovat suuret, hyvin kivuliaat, vuotavat paljon verta tai kutiavat paljon. Aina mikäli peräaukosta vuotaa tai tulee verta, olisi syytä mennä lääkäriin selvittämään tarkemmat syyt.

Ns. kumilenkkihoidolla ei voida hoitaa ulkoisia pukamia. Potilasta ei nukuteta, eikä suolta tarvitse tyhjentää. Tyveen laitetaan kumilenkki ja sillä kuristetaan pukamat. Surkastuneet pukamat sekä kumilenkki lähtevät 6-12 päivän kuluessa. Irtoamisen yhteydessä voi esiintyä verenvuotoa.

Pukamia yleensä esiintyy keski-iässä ja sen yli. Se on yleisin peräaukon sairaus. Keski-ikäisistä noin puolet kärsii pukamavaivoista, joskin kovin eriasteisesti. Hoito onnistuu yleensä hyvin, ja leikkaushoidolla hoidetuista yli 90 %:ssa tapauksista on onnistunut lopputulos. Pukamat voivat kuitenkin uusiutua.