Mikä on palleatyrä?

Pallea on ylävatsan edessä tuntuva ”lihaslevy”, joka erottaa rinta- ja vatsaontelon toisistaan. Pallean taka-osassa vasemmalla puolella on suuri aukko, jonka kautta ruokatorvi kulkee suuontelosta mahalaukkuun. Jos pallean lihaskunto on huono (joko synnynnäisesti tai esim. liikunnan puutteesta) tämä aukko saattaa vähitellen venyä. Tarpeeksi suureksi tultuaan tästä aukosta saattaa työntyä osa mahalaukkua rintaontelon puolelle vatsan paineen seurauksena. Tällöin on kyseessä melko yleinen sairaus, palleatyrä.

Oireet

Tällainen epänormaali tila saattaa pysyä oireettomanakin, mutta jos potilaalla on taipumuksia ruoansulatuksen liikahappoisuuteen tai jos jokin aiheuttaa hänelle yllättäen sellaista, se saattaa aiheuttaa polttoja ruokatorvessa ja painetta rintaontelossa. Oireet tavallisesti pahenevat potilaan mennessä makuulle, koska silloin hapot pääsevät kulkeutumaan korkeammalle.

Hoito

Palleatyrän lääkehoito on yleensä sama kuin närästyksessä. Mahalaukun liikahappoisuuteen on olemassa reseptivapaitakin lääkkeitä. Leikkaushoito voi myös olla tarpeen, sillä aukko, jonka kautta osa mahalaukusta on luiskahtanut rintaonteloon, voi haitata verenkiertoa ja synnyttää kuolion. Leikkauksessa mahalaukku kiinnitetään vatsaonteloon.


Muut sairaudet - Artikkelit

Kategoriat