Mikä on tyrä?

Tyrä eli hernia on yleisnimitys vatsapeitteiden ja vatsalihasten alla olevan tukikalvon eli faskian heikkoudesta johtuvalle epänormaalille tilalle. Heikkous voi olla synnynnäinenkin. Jos tukikalvossa on aukko, vatsaontelon elimiä – esim. osa suolta – saattaa pursuta esiin tästä, nk. tyräportista. Tavallisesti tämä saattaa tapahtua vatsaontelon paineen kasvaessa äkillisesti, esimerkiksi äkkinäisen liikkeen seurauksena. Yleisin tyrä on nivustyrä. Muita yleisimpiä tyrän muotoja ovat palleatyrä, reisityrä, napatyrä ja arpityrä.

Oireet

Tyrä tuntuu paineen tunteena tyräportin kohdassa ja siihen liittyy tavallisesti pientä kipua. Yleensä tyrä voidaan esim. seisaalla työntää takaisin oikeaan paikkaansa. Toisinaan tyrän sisältö voi kuitenkin olla nk. ”kurova”, jolloin tyräportti on liian pieni päästääkseen sisällön takaisin oikeaan paikkaansa. Tällöin – suolen ollessa kysymyksessä – syntyy ”suolisolmu” ja sisältö ei pääse kulkemaan suolen sisällä eteenpäin. Mikäli kuronutta tyrää ei hoideta ajoissa, siitä voi syntyä kuolio. Kurova tyrä on yleensä erittäin tuskallinen.

Hoito

Hoidon on tapahduttava aina ja kurovan tyrän ollessa kyseessä, sen on suositeltavaa tapahtua välittömästi. Jos tyrä kuroutuu, sitä voi seurata kuolio jo kuuden tunnin kuluessa. Tällöin kuolio on leikattava mahdollisimman pian ja elimistö korjattava. Lievemmässäkin tapauksessa hoito on yleensä leikkaus. Siinä suljetaan tyräportti ja tarvittaessa vahvistetaan heikkoa tukikalvoa verkolla. On myös myytävänä eräänlaisia tyrävöitä, mutta se ei ole varsinainen hoitomuoto, koska sillä ei ole parantavaa vaikutusta.


Muut sairaudet - Artikkelit

Kategoriat