Mitä on kyhmyruusu?

Kyhmyruusu (erythema nodosum) on tulehdustauti, joka ilmaantuu iholle ja ihonalaiseen kudokseen. Kyhmyruusua ilmaantuu sukupuolista enemmän naisille ja myös nuorille useammin kuin vanhoille: useimmat sairastuneista ovat 20-45-vuotiaita. Tauti puhkeaa tavallisimmin vuoden alkukuukausina.

Mikä altistaa kyhmyruusulle?

Jo mainittujen naissukupuolen ja nuoren iän lisäksi kyhmyruusun aiheuttavat jotkin infektiot, kuten tuberkuloosi, yersinia- ja streptokkibakteeri-tulehdukset. Yhteensä kyhmyruusu voidaan liittää noin 20 infektiotautiin. Myös jotkin lääkkeet ja suolistosairaukset saattavat olla kyhmyruusun taustalla.

Miten kyhmyruusu oireilee ja kuinka se todetaan?

Muutokset iholla tapahtuvat kyhmyinä, jotka ovat punoittavia, kuumottavia ja koholla. Ne ovat läpimitoiltaan useita senttejä ja niiden rajat ovat epämääräiset. Yleisimmät paikat ovat kyynärvarsilla, pakaroissa ja säärten etupinnoilla. Muita oireita ovat kuumeilu, yleinen väsymys ja nivelvaivat. Oireet syntyvät nopeasti ja ne kestävät noin 3-6 viikon ajan, mutta pidemmät oireilut ovat hyvinkin mahdollisia kuten myös taudin uusiutuminen. Kroonisena oireilut voivat jatkua jopa vuosikausia. Tavallisimpia toteamiskeinoja on ottaa nieluviljely, röntgenkuva keuhkoista sekä virtsanäyte.

Miten kyhmyruusua hoidetaan?

Kortisoni lieventää kyhmyruusua ja sen mahdollisesti tuottamia kipuja, mutta etenkin alkuvaiheessa lepo on tärkeää. Myös kyhmyruusun taustalla oleva tauti hoidetaan sopivammalla hoitomenetelmällä.