Mikä on välilevyn pullistuma?

Välilevyn pullistuma – tieteelliseltä nimeltään diskusprolapsi - on selkärangan nikamavälilevyn esiinluiskahdus eli välilevytyrä. Nikamavälilevyt ovat rustoa, joiden joustavuuden tehtävänä on taivuttaa selkää. Tavallisesti pullistuma sijaitsee lannerangan alueella, jossa se saa aikaa toiseen pakaraan ja jalkaan, reiden takapinnalle säteilevän, iskiaskivuksi nimetyn säryn. Särky aiheutuu välilevyn pehmeän sisällön painaessa lonkkahermon juuria. Lannerangalla välilevyn pullistuma on yleinen, rintarangan osalla puolestaan erittäin harvinainen.

Syyt ja oireet

Välilevyjen heikkous ja rappeutuvuus saattaa olla periytyvää. Pullistuma syntyy tavallisesti, kun rappeutuneeseen välilevyyn tulee repeämä. Repeämästä ydinosa työntyy ulos ja painaa hermoa. Repeämä saattaa johtua yllättävästä, äkkinäisestä rasituksesta ja myös perinnöllisyys saattaa vaikuttaa pullistuman syntyyn. Yleisimmin oireet alkavat nostettaessa jotain raskasta tavaraa vääränlaisessa asennossa. Nostaminen pitäisi tapahtua aina jaloilla, ei selällä, ts. jalat eivät saisi olla nostohetkellä suorana. Oireena on em. iskiaskipu, joka voi tuntua varpaissa asti. Vaikeimmissa tapauksissa oireita voivat olla tuntohäiriöt, lihashalvaukset, virtsarakon ja peräsuolen toimintahäiriöt tai jopa virtsaumpi. Tupakoitsijoilla on todettu tavallista enemmän välilevyn pullistumia. Tupakointi näyttäisi rappeuttavan välilevyjä ennenaikaisesti.

Hoito

Kun pullistuma on diagnosoitu (yleensä lannerangan röntgenkuvauksella, mahdollisissa jatkotutkimuksissa magneettikuvauksella), välilevyn pullistumaan auttaa tavallisesti lepo, jolloin välilevy liukuu itsestään takaisin paikalleen ja rustottuu. Sairauden uusiutumisen ehkäisemiseen auttaa selkähieronta ja selkälihasten vahvistaminen. Mitä parempi niiden lihaskunto on, sitä paremmin ne tukevat selkärankaa. Vaikeammissa tapauksissa välilevy voidaan poistaa kokonaan leikkauksella.