Mikä on Reiterin tauti?

Reiterin tauti on nk. reaktiivinen niveltulehdus, johon liittyy tavallisesti silmän, virtsaputken ja ihon tulehdus. Nimensä tauti on saanut sitä 1900-luvun alkupuolella paljon tutkineen, saksalaisen bakteriologin Hans Reiterin mukaan. Reaktiiviset niveltulehdukset syntyvät tavallisesti joko suoliston tulehduksesta (tav. salmonelloosi, yersinioosi tai kampyloripuli) tai sukuelinten tulehduksesta (tav. klamydia). Koska taudissa on havaittu perinnöllisyyttä, noin 15 %:lla suomalaisista on arvioitu olevan riski sairastua. Sairaustapauksia on kuitenkin diagnosoitu korkeintaan 2 %:lla.

Oireet

Ensimmäinen oire on tavallisesti virtsatietulehdus. Jos potilaalle ilmaantuu silmäoireita, ne alkavat yleensä tämän jälkeen. Vasta 1-3 viikon kuluttua taudinkuvaan tulevat hallitsevasti niveloireet. Lähes kaikki kehon nivelet alkavat oireilla. Oireet yleensä häviävät ajan myötä, mutta jos taudinkuva myöhemmin uusiutuu, se voi jopa kroonistua ja aiheuttaa esim. silmän vaurioitumisen tai selkärankareuman eli Behterevin taudin kehittymisen.

Hoito

Varsinaista hoitokeinoa ei Reiterin tautiin ole. Niveltulehdusta voi kuitenkin helpottaa tulehduskipulääkkein, kylmin käärein ja antibiootein. Vaikeammissa tapauksissa voidaan kokeilla reumalääkkeitä tai kortisonipistoksia. Muutaman viikon, kuukauden tai viimeistään vuoden kuluttua oireiden pitäisi rauhoittua.