Mitä ovat lasten tyrä ja vesikives?

Tyrä

Kun jokin elin tai kudos pullistuu epänormaalia tietä lihaksen tai ihon alle, kyseessä on tyrä. Tyriä on olemassa erilaisia, mutta kaikkein yleisin niistä on napatyrä. Vauvan navan iho voi olla jo parantunut, mutta syvemmällä vatsan lihaskerroksessa saattaa olla vielä aukko kohdassa, jossa napanuoran verisuonet ovat kulkeneet. Vauvan itkiessä osa suolesta saattaa työntyä napanuoran jättämään aukkoon ja työntää napaa ylöspäin. Tämä vaiva on nimeltään napatyrä. Aukko voi olla hyvin pieni, jolloin napatyräkin on hyvin pieni ja aukko voi kuroutua umpeen omia aikojaan muutaman viikon kuluessa. Aukon ollessa suurempi sen umpeutuminen voi viedä jopa vuosia. Tyrän pullistelusta ei ole syytä huolestua. Napatyrä on hyvin harvoin ongelmia aiheuttava tyrälaji. Napatyrä voidaan leikata, mikäli se on edelleen näkyvästi olemassa lapsen ollessa iältään 6-8-vuotias.

Toiseksi yleisimpänä voidaan pitää tyrää nivusten alueella. Poikalapsilla vatsasta lähtee kapea kanava alas nivusiin ja kivespussiin saakka. Tuossa kanavassa kulkevat kiveksiin johtavat hermoradat ja verisuonet. Kanava kulkee lihaskerrosten lävitse, joista vatsan seinämä muodostuu. Mikäli nämä lihaksiin avautuvat kanavat ovat normaalia suuremmat, osa suolesta voi pusertua vatsasta kanavaan lapsen itkiessä tai ponnistaessa. Jos suoli työntyy ainoastaan puoleen väliin tuota kyseistä kanavaa, siitä muodostuu pullistuma nivusiin. Sen joutuessa alas kivespussiin saakka kivespussi saattaa näyttää tuolloin hyvin suurikokoiselta. Nivustyrä onkin vain hyvin harvoin tyttölasten vaiva. Joskus sitä tavataan tytöilläkin ja heidän tapauksissaan tyrä muodostaa pullistuman nivusten alueelle. Tavallisesti, kun lapsi makaa rauhallisesti paikoillaan, suoli luiskahtaa takaisin vatsaonteloon. Tyrä voi kuitenkin työntyä ulos aina lapsen noustessa jalkeille tai ponnistellessa kovasti.

Nivustyrä voi joissakin tapauksissa kuroutua kiinni. Silloin suolen osa juuttuu kanavaan ja verisuonet kiertyvät siten, että veri ei pääse virtaamaan. Tällainen suolentukos voi aiheuttaa kovia vatsakipuja ja oksentelua, ja lapsi on silloin toimitettava välittömästi lääkäriin, josta annetaan todennäköisesti heti lähete leikkaushoitoon. Tavallisesti nivustyrän kuroutumistapauksia on havaittu alle puolivuotiailla lapsilla.

Vaipanvaihdon yhteydessä nivustyrä saatetaan havaita pullistumana nivusissa. On parasta käydä lääkärin vastaanotolla eikä ryhtyä painelemaan pullistumaan takaisin sisään kotioloissa. Lasta ei kannata ryhtyä syöttämään ainakaan ennen lääkäriin menoa, koska vatsan on parasta olla tyhjä, mikäli lapsi tarvitsee pikaista leikkaushoitoa. Nivustyrät korjataan tavallisesti leikkauksella. Leikkaukset eivät ole hankalia ja ne onnistuvat aina poikkeuksetta. Lapsi pääsee leikkauksen jälkeen heti kotiin.

Vesikives

Vesikives ja tyrä sekoitetaan usein toisiinsa, koska itse asiassa merkit ovat hyvin samansuuntaisia. Vesikiveksen ollessa kyseessä kivespussi pullistuu huomattavasti. Aivan vastasyntyneillä pojilla kivestä ympäröivässä pussissa on usein ylimääräistä nestettä, jolloin kivekset näyttävät tavallista suuremmilta. Joskus taas turvotus tulee esiin vasta myöhemmässä vaiheessa.

Vesikives ei ole vakava ongelma. Lapsen kasvaessa neste vähenee tavallisesti itsestään eikä tapaus vaadi minkäänlaisia hoitotoimia. On kuitenkin tapauksia, jolloin on kyse isommasta poikalapsesta, jolla on mahdollisesti leikkaushoitoa vaativa krooninen vesikivesvaiva. Se voi olla hyvin epämukava suuren kokonsa vuoksi. Kotidiagnoosit on syytä näissä tapauksissa unohtaa. Jos vanhemmilla on epäilyksiä asian suhteen, kannattaa lasta käyttää lääkärin luona ja tarkistaa asia. Kyseessä voi olla joko tyrä tai vesikives.