Millainen on lasten kurkunpäätulehdus?

Kun lapsen kurkku on jatkuvasti käheä, yskä mahdollisesti kovaa ja haukkuvankuuloista ja sisäänhengitys äänekästä, kyse voi olla kurkunpäätulehduksesta. Lapsen ääni voi käheytyä tai hävitä jopa kokonaan, koska äänihuulet turpoavat ja tulehtuvat. Kuiva yskä on myös hyvin helppo tunnistaa kurkunpäätulehduksen oireena. Hengitys vaikeutuu ja korisee.

Kaikilla lapsilla ei tietenkään ilmene kaikkia oireita ja varsinkin hengityksen vaikeutuminen on harvinaisempaa. Kuitenkin hengityksen vaikeutuminen on juuri oireista tärkein, eli se edellyttää yleensä heti lääkäriin menoa. Kurkunpäätulehdus voi kehittyä päivien kuluessa, mikä on varsin yleistä. Kehittyminen äkillisesti illan ja yhden yön aikana on mahdollista, mutta harvinaisempaa.

Kuinka kurkunpäätulehdus saadaan talttumaan?

Kurkunpäätulehduksen aiheuttaa virus, jota esiintyy erityisesti loppusyksyisin. Koska kyseessä on virus, on huomattava, että parantavaa lääkettä ei kurkunpäätulehdukseen ole olemassa. On siis luotettava vain ajan parantavaan vaikutukseen, vaikka aika kuluisikin sekä tautiin sairastuneen että hoitajan mielestä tuskastuttavan hitaasti.

Jos kurkunpäätulehduksen oireet lapsella ovat hyvin voimakkaat, lasta hoitavan on tärkeää pysyä rauhallisena. Lapsi itse saattaa olla hyvinkin levoton ja jopa peloissaan, varsinkin jos hengitysoireita on ilmaantunut. Lapsen on hyvä olla istuma-asennossa mahdollisuuksien mukaan. Höyryhengityksestä esimerkiksi kylpyhuoneessa voi myöskin olla apua. Kurkunpäätulehduksesta puhutaan joskus niin sanottuna valekuristustautina, eli se kuvannee hyvin sitä, kuinka tukala kurkunpäätulehduksesta kärsivän pienen potilaan olo voikaan loppujen lopuksi olla.