Mikä on lavantauti?

Yleisvaarallisiin tartuntatauteihin kuuluvan lavantaudin aiheuttaja on bakteeri. Bakteeria kantavan ihmisen saastuttaman ruoan tai juomaveden välityksellä se leviää ja alkaa lisääntyä ruoansulatuselimistössä, josta se leviää muualle elimistöön. Bakteerimäärän ei tarvitse olla suuri. Tauti on Suomessa nykyisin harvinaistunut vesijohto- ja viemäriverkostojen, jätteenkäsittelyn ym. hygienian seurauksena. Tautitapauksia on enää muutamia vuodessa ja heidänkin tartuntansa on tavallisesti ulkomaan loma- tai työmatkalta. Yleisvaarallinen tartuntatauti tarkoittaa, että tietoon tulleesta tartunnasta on välittömästi informoitava terveysviranomaisille.

Oireet

Lavantauti itää elimistössä 5-20 vuorokautta. Oireita ovat mm. päänsärky, pahoinvointi, vatsakivut, ruokahaluttomuus, hidastunut pulssi, väsymys, myöhemmin korkea kuume ja ripuli, joskus myös yskää. Lavantautiin liittyy myös suolistoverenvuotoa ja pahimmassa tapauksessa suolen puhkeaminen. Kytköksissä lavantautiin potilas voi saada keuhkokuumeen.

Hoito

Lavantaudin hoitona on antibioottikuuri. Noin 3 %:lla sairastaneista bakteeri jää elimistöön, sappirakkoon, jolloin he ovat bakteerinkantajia. Elintarvikealan ja terveydenhuollon työntekijä ei saa lain mukaan olla lavantautia levittävän bakteerin kantaja.

Rokotus

Lavantautia varten on olemassa oma rokotteensa. Sen ottaminen on suositeltavaa matkustettaessa epähygieenisille seuduille.