Mikä on polio?

Polio on virussairaus, jonka aiheuttaa pikornaviruksiin kuuluva Enterovirus-suku. Se tuhoaa liikehermosoluja selkäytimessä. Nielun ja suoliston limakalvoilla virukset lisääntyvät. Ne pääsevät imusuonistosta verenkiertoon, sieltä taas edelleen keskushermostoon. Polio oli aikaisemmin Suomessakin vaarallinen ja yleinen sairaus, mutta nyt tapauksia tulee ilmi harvoin. Polion häviämiseen on suurimmaksi osaksi vaikuttanut tehokkaat ja laajat poliorokotukset.

Millainen on polion historia?

Suomessa polio oli yleisimmillään ja pahimmillaan 1954 (790 halvaantui ) ja 1956 (632 potilasta halvaantui). Vuosikymmeniä polion sairastamisesta (johon liittyi halvausoireita) ovat kivut saattaneet palata tai lisääntyä. Näitä ovat lihas- ja nivelkivut, yleinen lihasheikkous ja uupumus. Asia koskettaa siis monia ikääntyviä ihmisiä. Ne ovat polion myöhäisoireyhtymän oireiluita. Suomessa lapsille suunnattu poliorokote otettiin käyttöön 1957. Vuosina 1960 ja 1961 puolestaan oli mittavampi ja laajempi poliorokotekampanja. Vuosina 1965–83 poliotapauksia ei todettu ainuttakaan, mutta 1984–1985 todettiin 10 halvaukseen johtanutta poliota. Sen jälkeen rokotuksia alettiin antaa alle 18-vuotiaille. Poliorokote annetaan nykyisinkin lapsuudessa. Maihin joissa poliota esiintyy matkustelevien tulee uusia rokote viiden vuoden välein.

Miten tarttuva polio on?

Polio itää noin 7-14 vuorokautta. Polio tarttuu herkästi. Infektio-oireita on noin 10 %:lla tartunnan saaneista. Näitä oireiluita ovat kuumeen nouseminen, kurkkukivut ja huonovointisuus. Rokotusta saamattomista 0,1-1 %:lla esiintyy halvausoireita.

Miten polio oireilee?

Halvaantuminen johtuu solujen tulehduksesta selkäytimessä. Tuntoaistit kuitenkin säilyvät, toisin kuin usein esimerkiksi onnettomuuksien seurauksensa sattuneista halvauksissa. Joillakin potilailla myös silmälihakset saattavat halvaantua ja/tai keskukset, jotka säätelevät verenkiertoa, voivat vioittua.

Miten poliota hoidetaan?

Parhain ja ensisijainen hoitomuoto on ennaltaehkäisevän rokotteen ottaminen. Mikäli polioon on sairastunut, toipuminen alkaa parissa viikossa. Halvausoireita saanneista vuoden kuluessa sairauden puhkeamisesta kuolee noin 5-10 %. Puolet sairastuneista toipuu joko täysin tai lähes kokonaan sairaudesta.