Mitä influenssa on?

Influenssa on voimakasoireinen virustauti. Se tarttuu helposti hengitysilman kautta, samoin kosketuksen välityksellä. Tauti itää 1-4 vuorokautta. Influenssavirukset kuuluvat hengitystieinfektioita aiheuttaviin viruksiin (A, B ja C). Joulu-maaliskuu ovat tyypillisintä epidemia-aikaa influenssalle Suomessa. Influenssa myös voi aiheuttaa lukuisia vakavia jälkisairauksia.

Miten influenssa oireilee?

Influenssa eroaa tavallisesta flunssasta nopeudella. Flunssa alkaa yleensä hitaasti, mutta influenssa alkaa nopeasti kuumetautina. Sen oireet ja oireiden voimakkuus vaihtelevat paljonkin. Yleisiä oireita ovat korkean ja nopeasti nousevan kuumeen lisäksi lihassärky, vilunväristykset, päänsärky, yleinen huonovointisuus ja väsymys. Nuha ei kuulu influenssan yleisimpiin oireisiin. Yskää, kurkkukipua, valonarkuutta ja nivelkipua esiintyy myös. Huonovointisuus kestää noin 1-2 viikkoa, kuume noin 2-5 päivää.

Mitä jälkitauteja influenssa voi aiheuttaa?

Lapsilla tavallisin influenssan jälkitauti on korvatulehdus. Aikuisilla keuhkokuume. Myös sydämen ja keskushermoston komplikaatioita esiintyy, mutta ne ovat harvinaisempia. Komplikaatioiden vakavuus ja riski kasvat ikääntymisen myötä. Suurin riski on sydän- ja verisuonipotilailla tai muilla kroonisia perustautia sairastavilla potilailla.

Miten influenssa todetaan?

Tyypilliset oireet epidemia-aikana riittävät, mutta varmaksi influenssan voi todeta vain laboratoriotutkimuksilla. Virus viljellään. Pikatesteillä voidaan usein määritellä viruksen päätyyppi.

Miten influenssaa hoidetaan?

Influenssaa voidaan pyrkiä estämään rokotteilla. Nykyisin kaikki yli 65-vuotiaat saavat ilmaiseksi influenssarokotteen niin halutessaan. Rokote annetaan yleensä syys-lokakuussa, jotta sen teho olisi parhaimmillaan epidemiakautena. Riskiryhmiin kuuluvien olisi syytä ottaa rokotus. Riskiryhmään kuuluvia potilaita ovat muun muassa sydänsairauksia ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavat. Influenssarokote ei tehoa tavalliseen flunssaan. Rokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä.

Influenssaa ja sen oireita hoidetaan viruslääkkeillä. Näillä pyritään heikentämään oireita ja laskemaan jälkitautien mahdollisuuksia. Kuumetta voi alentaa reseptittä saatavilla apteekkilääkkeillä. Vuodelepo ja nesteiden runsas juominen ovat tärkeitä ja auttavat.