Kilpirauhasen ylitoiminta

Mitä on kilpirauhasen ylitoiminta?

Kilpirauhanen painaa noin 25 grammaa. Se tuottaa hormonia, jota kutsutaan yksinkertaisesti kilpirauhashormoniksi. Se on hyvin keskeisessä asemassa elintoimintojen toiminnan, kuten aineenvaihdunnan kannalta. Mikäli kilpirauhanen tuottaa hormoneita liikaa, niiden määrä lisääntyy kudoksissa ja veressä. Hormonit vaikuttavat energian käyttöön ja lämpöön. Liikatoimintaa on noin 1 %:lla ihmisistä. Perinnöllisyydellä on myös vaikutusta sairauteen.

Mikä aiheuttaa ylitoiminnan?

Ylitoiminta ilmestyy usein jonkin elämässä tapahtuneen kriisin myötä, josta on henkilölle aiheutunut suurta stressiä. Usein, lähes 80 % tapauksista, ylitoiminta johtuu Basedownin taudista.

Oireet ja hoito

Sairastuneella on useita samanaikaisesti tulevia oireita, joista monet ovat yleisluonteisia ja siksi ne voikin sekoittaa moneen muuhun sairauteen. Oireiluina ovat laihtuminen, sydämensykkeen epänormaalius, suurentunut kilpirauhanen, uupumus, tärinä käsissä, häiriöt kuukautiskierrossa, silmäoireet (kuten näköhäiriöt, kuivuus silmissä) ja naisilla myös häiriöt kuukautiskierrossa. Mitä iäkkäämmästä ihmisestä on kysymys, sitä harvalukuisemmat ovat usein oireet.

Ylivilkkauden toteamiseksi potilaan haastattelun lisäksi lääkäri kokeilee myös kilpirauhasen kokoa ja mahdollisia muita muutoksia. Varmemman tuloksen saamiseksi otetaan laboratoriokokeet ja joissakin tapauksissa myös gammakuva. Potilaalle annetaan usein tyreostaattilääkitys, joka rauhoittaa kilpirauhasen toimintaa ja laskee samalla hormonintuotantoa. Tyreostaattilääkityksen jälkeen voidaan käyttää suun kautta otettava jodia. Se saa kilpirauhasen pienentymään ja oireet lieventyvät muutamassa seuraavassa kuukaudessa. Myös joitakin muita lääkkeitä käytetään. Hoitomenetelmä vaihtelee, riippuen siitä mikä on potilaan yleiskunto, ikä ja minkälaisia oireet ovat. Mikäli kilpirauhanen aiheuttaa pahoja oireita tai siinä arvellaan olevan syöpä, tulee kyseeseen leikkaus.