Mikä on pälvikaljutauti?

Pälvikaljutauti, Alopecia areata, lasketaan autoimmuunisairauksiin. Tauti on varsin yleinen. Usein se alkaa ennen 25 ikävuotta ja koko väestössä sitä sairastaa kaiken kaikkiaan puolisen prosenttia. Se ei ole tarttuva tauti, mutta geeniperimällä on vaikutusta taudin puhkeamiseen. Usein myös stressi altistaa pälvikaljutaudin syntymiseen.

Pälvikaljutautia on useampaa eri vaikeusastetta

  • Alopecia totalis, jossa hiustenkasvu lakkaa kokonaan ja koko päästä.
  • Alopecia Universalis, jossa myös muu ihokarvoitus (esimerkiksi parta, kulmakarvat) lakkaa kasvamasta.

Miten pälvikaljutauti oireilee?

Päästä lähtevät hiukset joko osaksi, tai lähes kokonaan. Lievänä tauti jättää päänahkaan vain muutamia parin sentin levyisiä aukkoja, jotka voivat umpeutua ajan myötä. Pälvien paikat myös vaihtelevat eli pälvi ei synny automaattisesti aina samaan kohtaan päässä. Sairaus etenee ja näin ollen päänahka alkaa enemmässä määrin kaljuuntua.

Miten pälvikaljutautia voidaan hoitaa?

Pälvikaljuun ei ole lääkettä. Lievänä ilmenevää pälvikaljua voidaan hoitaa hiuslaserhoidolla. Tämän hoidon tulee kestää 2-3 kuukautta, jotta saadaan hyviä tuloksia sekä potilaan fyysisen kunnon tulee olla hyvä. On myös olemassa hyviä ja aidoilta näyttäviä peruukkeja, mikäli tauti menee vakavaksi. Ne tehdään asiakkaan toiveiden mukaan yksilöitynä työnä.