Mitä on fibromyalgia?

Fibromyalgia tarkoittaa tuntemattomasta syystä johtuvaa kipua lihaksissa ja muualla sidekudoksessa. Fibro on sidekudos ja myalgia kipu lihaksissa. Keski-ikäisillä naisilla fibromyalgia on yleisintä, 5 % heistä sairastaa fibroamyalgiaa. Iäkkäillä sitä esiintyy vähemmän, lapsilla ja nuorilla hyvin harvoin.

Mistä fibromyalgia aiheutuu?

Syytä fibromyalgialle ei tiedetä, perussyy on vielä tuntematon. Potilailla on kuitenkin muutoksia unen rakenteessa ja aivoverenkierrossa. Pitkäaikaista stressiä myös pidetään aiheuttajana. Se voi tulla ärsykkeistä, kuten stressaavasta työstä, melusta, ihmissuhteista ja jatkuvasta stressiä aiheuttavista rahahuolista. Kaikki edellä mainitut aiheuttavat ahdistusta ja ns. alistumisstressiä. Hormoneiden eristys muuttuu. Kortisonia alkaa kertyä liikaa, mutta sen huippuhetket puuttuvat.

Potilailla on huomattu hormonierityksissä samankaltaisia muutoksia kuin pitkäaikaisesta stressistä kärsivillä ihmisillä. Vielä ei kuitenkaan aivan varmasti tiedetä, mistä sairaus varsinaisesti johtuu. Ei ole kuitenkaan todettu, että fibromyalgiaa sairastavilla olisi muuta väestöä enempää psyykkisiä sairauksia.

Oireet

Tärkein ja tunnistettavin oire on jatkuva kipu. Sen laatu vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta sitä kuvataan usein kolottavaksi, polttavaksi ja viiltäväksi. Kivun lisäksi yleisiä oireita ovat uupumus, voimattomuus ja väsymys sekä mahdollisesti myös päänsärkyä, kuukautis-, maha- ja vitsaelinkipuja.

Miten fibromyalgia todetaan?

Diagnoosi tehdään kliinisessä tutkimuksessa ja pyritään sulkemaan muut mahdolliset sairaudet pois. Lääkäri toteaa ns. fibromyalgiapisteita, jossa tietyt kehon kohdat ovat arkoja niitä sormella painattaessa. Verikokeissa ei ole poikkeavaisuuksia. Jotkin muut taudit kuten nivelreuma ja infektio voivat aiheuttaa fibromyalgialle tyypillisiä kiputiloja.

Hoito ja ennuste

Yhtä ainoaa hoitoa, joka tehoaisi jokaiselle potilaalle, ei ole. Lääkäri voi määrätä joissakin tapauksissa mielialan tai unen laatua parantavaa lääkitystä. Usein tavallisista kipulääkkeistä ei juuri ole apua. Stressiä pitäisi pyrkiä pitkälti välttämään ja esimerkiksi lämpimillä kylvyillä voi saada oloa paremmaksi. Toisaalta, jotkut myös pitävät avantouintia hyvänä keinona kipujen lieventämiselle ja mielialan kohotukselle. Niiden arvellaan vahvistavan elimistön kivun lievitysmekanismeja, jotka ovat stressin takia päässeet heikentymään. Myös liikunnasta voi saada hyvää tulosta, sillä se lisää alentuneen kasvuhormonin eritystä. Jokaisen on parasta kokeilla itse mikä on hänelle itselleen paras menetelmä käytettäväksi.

Parannuskeinoa ei ole, mutta oireet tavallisesti lieventyvät muutamien vuosien kuluessa. Yleensä kivut lienevät noin 60 ikävuoden jälkeen. Fibromyalgia ei aiheuta invaliditeettia tai pysyviä haittoja.