Mikä on keuhkokuume?

Keuhkokuume (pneumonia) on tulehdus keuhkokudoksessa. Sen aiheuttajina ovat virukset, bakteerit tai sienet.

Oireet

Keuhkokuumeeseen liittyvät tyypilliset tavallisen flunssan oireet: kuume ja yskä. Sen lisäksi on pistävää kipua rinnan alueella ja hengenahdistusta. Myös sekavuustiloja esiintyy, etenkin mitä iäkkäimmästä potilaasta on kyse. Jokaisessa keuhkokuumeessa ei nimensä mukaisesti esiinny silti kuumeilua.

Hoito

Keuhkokuumeen hoitomuoto riippuu siitä, mikä mikrobi on aiheuttanut sen. Usein tosin antibioottikuuria käytetään vaikka aiheuttajana olisikin virus, sillä usein lääkitys aloitetaan heti ja täysi varmuus aiheuttajasta saadaan selville jo lääkityksen alettua. Usein tauti podetaan kotona, mutta mikäli kyseessä on sairaalasta alun saanut keuhkokuume, myös sairaalassa olo tulee kyseeseen, sillä lääkkeet annostellaan tyypillisesti näissä tapauksissa suonensisäisesti.

Ennuste

Maailmassa keuhkokuume on erityisen tappava niissä maissa, jossa on aliravittu väestö. Tämä ei tarkoita etteikö keuhkokuume olisi Suomessakin tappava, sillä kuolleisuus siinä on yleisin kaikista tulehdussairauksista. Kuolemanriski kasvaa, mikäli sairastunut on iäkäs tai nuori lapsi. Tupakointi on myös kuolleisuutta nostava riskitekijä.