Pakastimen sulatus
Kuinka pakastin sulatetaan?
Pakastin kaipaa sulatusta silloin, kun huurretta on kertynyt pakastimen seinämiin jo n.1/2 cm verran. Liika huurre toimi eristeenä, joka laskee pakastimen sisäosan lämpötilaa ja huonontaa näin ollen tuotteiden säilyvyyttä. Osassa markkinoilla olevista pakastimista on nykyään automaattisulatus, jolloin sulatusta ei tarvitse tehdä. Tavallinen pakastin sulatetaan sen sijaan tarpeen mukaan noin 1-2 kertaa vuodessa: sulatus kannattaa ajoittaa talven pakkaskeleille, jolloin pakasteet voi viedä ulos sulatuksen ajaksi.
Ennen sulatusta pakastin kannattaa säätää hetkeksi kylmimmälle mahdolliselle pakastusteholle, jotta elintarvikkeiden lämpötila saataisiin mahdollisimman alhaiseksi. Tämän jälkeen pakastin kytketään pois päältä, verkkojohto irrotetaan seinästä ja pakastin tyhjennetään pakasteista. Pakasteet kannattaa asetella esimerkiksi pahvilaatikoihin ja peittää hyvin ennen ulos viemistä. Tyhjään pakastimeen laitetaan kuumaa vettä sisältäviä astioita, jotka edistävät jään sulamista – jäähtynyt vesi kannattaa vaihtaa aina välillä kuumempaan sulatuksen kuluessa. Seinämistä voi poistaa jään palasia sitä mukaa, kun niitä vähitellen alkaa irrota. Kun kaikki jää on saatu poistettua, pakastin kuivataan huolellisesti, kytketään päälle ja säädetään pakastusteholle. Pakasteet asetellaan lopuksi takaisin pakastimeen – kannattaa uhrata muutama ajatus myös sille, mikä olisi kaikkein järkevin järjestys pakasteille käyttötarpeiden kannalta. Pakastin voidaan säätää jälleen normaalille teholle, kun laitteen sisälämpötila on laskenut -18 asteeseen.