Millaista on suomalainen perusruoka?

Perusruoka, arkiruoka, kotiruoka - millä nimellä sitä haluaakin kutsua - on tuttua, turvallista ja kotoista. Perusruoka sopii jokaiselle, sillä makumieltymysten ja mahdollisten ruoka-ainerajoitteiden mukaan se on helposti muunneltavissa. Mausteiden ja mielikuvituksen avulla voi kotikokki muutaman perusruokaohjeen opeteltuaan loihtia arkisestakin ruoasta vaikka juhlavan aterian. Monipuolinen ja ravitseva perusruoka rakentuu tutuista usein lähellä tuotetuista kotoisista aineksista. Se sisältää kasviksia, vihanneksia, viljatuotteita, lihaa, kalaa, maitotaloustuotteita, hedelmiä ja marjoja. Ruoka-ainevalikoimassa on varaa valita, ja vaihtelua on tarjolla arkisiinkin aterioihin.

Kiireissään ei toki kenenkään tarvitse suurimittaisiin ruoanvalmistuspuuhiin ryhtyä. Suomalaisen einesteollisuuden tuotteet kun ovat paljolti myös aivan arkista perusruokaa. Suosikkeja ovat mm. maksa-, lihamakaroni- ja kaalilaatikko.

Arkipäivän ruokailu rakentuu useimmiten neljään osaan. Päivän mittaan nautitaan aamiainen, lounas, päivällinen ja illallinen. Näiden lisäksi maistuvat monille pikkunaposteltavat välipalat. Perusruoka-aineksista valmistettu aamiainen voi nauttijansa mieltymysten mukaan sisältää puuroa, leipää, juustoa, makkaraa, munia, maitoa, viiliä tai jogurttia vieläpä jonkun hedelmän tai marjakeittoa. Aamukahvi tai -tee ja aamun lehti takaavat tehokkaan alun työpäivälle.

Kevyen ruoan ystävä voi nauttia lounaaksi kasvispitoisen lämpimän aterian. Lounas voi olla myös päivän tärkein ateria, jolloin se voi sisältää kasviksia, lihaa, kalaa, maitotuotteita ja päätteeksi jälkiruoan. Kotoiselle päivälliselle kokoontuu työ- ja koulupäivän jälkeen koko perhe. Tarjolla on perusruoka-aineista valmistettu lämmin ateria, kenties vuorottain perheenjäsenten mieliruokaa. Maittavia arkiruokia ovat esimerkiksi erilaiset laatikot, keitot ja perunoiden kanssa tarjottavat kala- ja lihakastikkeet. Juurekset ja kauden tuoreet vihannekset tuovat ateriaan lisäväriä ja -makua. Jälkiruoaksi ja välipaloiksi soveltuvat marjakeitot ja hedelmät. Ilta-ateria on useimmiten voileipää päällysteineen.

Suomalaisten suosikkeja ovat jauhelihasta tai kokolihasta uunissa kypsiksi hautuneet ruoat, joiden mukana usein kypsennetään myös juureksia. Edellä mainitut ohjeet ovat suuntaa antavia, joita muuntelemalla kotikokki voi valmistaa maittavimpia arkiruokiaan. Ohjeita voi keventää vähentämällä rasvan määrää tai korvaamalla esimerkiksi voin öljyllätai kevytlevitteellä.