Mitä on quinoa?

Quinoa on Andeilta peräisin oleva, tuhansia vuosia vanha viljelyskasvi. Inka-intiaaneille quinoa oli voimaa tuova ihmevilja, jota syötiin päivittäin. Quinoaa voidaan kutsua superviljaksi rikkaan ravintoainepitoisuutensa vuoksi. Itseasiassa kvinoa ei edes ole vilja (vaan siemen), mutta sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi riisin tai muiden viljalajikkeiden tapaan. Maku on pähkinäinen. Quinoa ei sisällä lainkaan gluteenia, joten se on myös erittäin hyvää vaihtelua keliaakikon tai allergikon ruokavaliossakin.

Quinoan ravintoainepitoisuudet

Kvinoassa on enemmän valkuaista ja mineraaleja, kuin viljoissa yleensä ja siinä yhdistyvät ravitsemuksellisesti maidon ja viljan hyvät ominaisuudet. Quinoa sopii siis hyvin vegaanillekin ruokavaliota täydentämään. Quinoassa on paljon aminohappo lysiiniä sekä rautaa, kaliumia, kalsiumia, B-vitamiineja ja lisäksi se on hyvä magnesiumin, sinkin, kuparin sekä mangaanin lähde.

Käyttö ruuanlaitossa

Quinoaa voi käyttää kaikenlaisissa viljaruoissa tai lisäkkeenä. Ennen keittämistä tai höyryttämistä quinoa kannattaa huuhdella siivilässä huolellisesti. Quinoan pinnalla on kitkerän makuista sapoiinia, joka pestään jo ennen quinoan myyntiin laittamista. Kuitenkin jäänteitä saattaa jäädä, minkä vuoksi siis hyvä huuhtelu kannattaa kitkerän maun välttämiseksi. Quinoaa kannattaa paahtaa kevyesti ilman vettä hetken aikaa ennen keittämistä, mikä saa aikaan hienon paahdetun maun. Keitettäessä lisätään kaksi osaa vettä suhteessa yhteen osaan quinoaa. Keittoaika vaihtelee 15 minuutista puoleen tuntiin. Keittää kannattaa alhaisella lämmöllä niin kauan, kuin siementen pinnalla sijaitseva spiraalimainen rengas on irronnut ja siemenet muuttuneet läpikuultaviksi.

Mistä sitä saa

Koska quinoa on suhteellisen uusi tuote markkinoilla, löytyy sitä todennäköisimmin toistaiseksi luontaistuote- ja ekokaupoista. Quinoaa saa myös tilattua näiden kauppojen kautta isommissa säkeissä. Quinoa on kalliimpaa kuin muut viljat, mutta ravintorikkaus ja hyvä maku kompensoivat hintaeroa.