Mitkä mausteet soveltuvat maultaan eri ruoka-aineisiin?

Leivonnaisten maustamiseen käytetään kanelia, vanilliinisokeria, kardemummaa ja sahramia sekä pomeranssinkuorta. Pikkuleipien ja kakkujen makuaineiksi sopivia mausteita ovat kaneli, neilikka, vanilliinisokeri, kardemumma, inkivääri, anis sekä piparkakkumauste. Jälkiruokien maustamiseen soveltuvat vanilja, vanilliinisokeri, minttu, muskotti, korianteri, inkivääri ja anis. Ruokaleipään soveltuvia mausteita ovat pomeranssinkuori, kumina, fenkoli, anis ja seesamin-, sellerin- sekä unikonsiemenet. Keitetylle kalalle sopii useat mausteet. Maultaan soveltuvia ovat tilli, sitruuna sitruunamelissa, curry, ruohosipuli, sitruunapippuri, rakuuna, sinappi, sahrami, viherpippuri, basilika, persilja, piparjuuri, laakerinlehti, musta-, valko- ja maustepippuri. Paistetulle kalalle soveltuvat curry, mustapippuri, paprika, valko- ja viherpippuri, muskotti, nelimauste, sitruunapippuri, piparjuuri sekä salvia. Kasviksille sopivat mausteeksi sitruunamelissa, basilika, kirveli, kynteli, meirami, ruohosipuli, salvia, oregano, timjami, valkosipuli, kumina, paprika sekä persilja. Keitetylle kanan-, broilerin- ja kalkkunan lihalle sopivat laakerinlehti, curry, musta-, valko-, sitruunapippuri, nelimauste, piparjuuri, basilika ja rakuuna. Paistetulle kalkkunan-, kanan- ja broilerin lihalle soveltuvat mausteeksi chili-, sitruuna-, musta- ja valkopippuri, sinappi, katajanmarjat, nelimauste, rakuuna sekä timjami. Paistetulle hanhen- ja ankanlihalle sopivat sitruuna, salvia ja musta- sekä valkopippuri. Muille paistetuille linnuille sopivat katajanmarjat, musta- ja valkopippuri. Sisäelimistä valmistettuihin ruokiin soveltuvat persilja, musta- ja valkopippuri, basilika, paprika, oregano, meirami, salvia, sekä timjami. Keitetylle sianlihalle soveltuvat sinappi, persilja, mauste-, musta - ja valkopippuri, meirami, paprika sekä laakerinlehti. Paistetulle sianlihalle mausteeksi sopivat neilikka, inkivääri, musta - ja valkopippuri, minttu, salvia, sinappi, rosmariini, paprika sekä o regano. Keitetylle vasikanlihalle sopivat mausteeksi paprika, kapris, salvia, laakerinlehti, nelimauste, sitruuna, tilli, persilja, ruohosipuli ja laakerinlehti sekä musta- ja valkopippuri. Paistetulle vasikanlihalle sopivia mausteita ovat paprika, nelimauste, musta - ja valkopippuri, basilika sekä salvia. Keitettyyn lampaanlihaan sopivat mausteeksi musta-, valko - ja sitruunapippuri, korianteri, timjami, sitruuna, kapris, meirami, oregano, curry ja basilika. Paistettuun lampaanlihaan soveltuvat musta-, valko - ja sitruunapippuri, minttu, salvia, valkosipuli, korianteri, timjami sekä rosmariini. Keitettyyn naudanlihaan sopivat musta-, valko-, cayenne-, chili- ja maustepippuri, paprika, curry, laakerinlehti, tabasco sekä piparjuuri. Paistetulle naudanlihalle soveltuvia mausteita ovat musta- valko - ja viherpippuri, piparjuuri, tabasco sekä paprika. Keitetylle riistalle soveltuvia mausteita ovat laakerinlehti, timjami sekä mauste- ja mustapippuri. Paistetulle riistalle sopivat katajanmarja, mustapippuri, salvia, rosmariini sekä timjami. Perunaruokia soveltuvat maustamaan tilli, persilja ja ruohosipuli, muskotti, kumina, paprika, rosmariini sekä musta- ja valkopippuri. Riisiruokien maustamiseen soveltuu curry, kurkuma, sahrami, paprika sekä musta- ja valkopippuri. Äyriäisruokien maustamiseen soveltuvat curry, paprika, sahrami ja kurkuma sekä musta- ja valkopippuri. Kasviskeittoihin soveltuu mausteeksi laakerinlehti, paprika, basilika, kirveli, timjami, tilli, persilja, ruohosipuli, nelimauste, muskotti sekä rakuuna. Lihakeittoja maustamaan soveltuvat mauste-, musta- ja valkopippuri, laakerinlehti, neilikka meirami sekä timjami. Sieniruokiin soveltuvia mausteita ovat tilli, persilja, ruohosipuli, kirveli, meirami, oregano, basilika, timjami, nelimauste sekä musta - ja valkopippuri. Munaruokia maustamaan soveltuvat chilipippuri, ruohosipuli, paprika, persilja, curry, sinappi, muskotti, salvia, rakuuna, kirveli sekä kynteli.