Riittävä ravinto kaunistaa

Ravinnolla on erittäin suuri merkitys ihmisen ulkonäölle. Nykyinen länsimainen elämäntapa aiheuttaa ihmisille helposti ulkonäköongelmia ravinnon liiallisuuden vuoksi, mutta aliravitsemus on ihmiskunnan historiassa ollut suurempi kauneutta haittaava tekijä.

Kauneusihanteet vaihtelevat aikakaudesta ja kulttuurista toiseen, mutta yleisiä viehättävän ihmisen merkkejä ovat hyvä iho, runsaat hiukset, terveet hampaat, hyvä ryhti ja sulava liikkuminen. Kaikki nämä edellyttävät vähintään kohtuullista ravitsemuksen tasoa, ja lisäksi riittävää lepoa työnteon vastapainoksi.

Ei siis olekaan vaikea päätellä, että kauneus on useimmiten ollut sidoksissa ihmisen yhteiskunnalliseen asemaan. Kovaa työtä henkensä pitimiksi tekevät ihmisen eivät ehdi hoitaa kauneuttaan. Riittämätön lepo ja jatkuva ruumiillinen rasitus näkyvät ihmisessä. Samoin jo lyhytkin aliravitsemuksen kausi jättää jälkensä ihmisen elimistöön; jatkuva puute näkyy ihmisen olemuksesta kauas.

Vaikka ravintoa olisi riittävästikin, sen voi olla yksipuolista. Tämäkin vaikuttaa ihmisen ulkonäköön. Liikaa rasvaa sisältävän ruokavalion seurauksena on lihominen, mutta myös liian vähärasvainen ruoka on haitallinen valinta. Usein ihmiset eivät kuitenkaan ole voineet valita dieettiään, vaan on eletty sillä, mitä on saatu. Proteiininsaanti on viljanviljelysalueilla ollut usein niukkaa; metsästyksellä elantonsa hankkivat ihmiset taas ovat saaneet muita ravintoaineita usein liian vähän.