Mistä saa A-vitamiinia?

A-vitamiinia saadaan sekä kasvis-, että eläinkunnantuotteista. Eläinkunnantuotteista saadaan aktiivisessa muodossa olevaa valmista A-vitamiinia eli retinolia, kun taas kasvikunnantuotteista A-vitamiinin esiastetta eli karoteenia, jonka elimistö muuttaa aktiiviseksi A-vitamiiniksi. Vain noin yksi kuudesosa ravinnon karoteenista muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, mikä tulee huomioida arvioitaessa A-vitamiinin saantia.

A-vitamiinia saadaan muun muassa maksasta, voista, margariinista (lisättynä), juustosta, munasta, makrillista ja sardiinista. Karoteenia saadaan esimerkiksi porkkanasta ja punaisista, oransseista sekä vihreistä vihanneksista. Maitotuotteissa ja kananmunassa on sekä A-vitamiinia, että karoteenia.

  1. A-vitamiinin päivittäinen tarve on 800 &956;g. Myös riittävä sinkin saanti parantaa A-vitamiinin vaikutusta. Puutoksen ehkäisyyn ja hoitoon ei kannata omin päin alkaa annostella A-vitamiinia, vaan keskustella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa oikeasta annostuksesta. Raskaana olevien on oltava erityisen tarkkoja A-vitamiinin käytön kanssa.A-vitamiinin yliannostusriski on olemassa, sillä A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini eli ylimäärä varastoituu rasvakudokseen. Myrkytysoireita A-vitamiinin liikasaannin seurauksena on havaittu lähinnä henkilöillä, jotka ovat käyttäneet liikaa A-vitamiinia valmisteen muodossa sekä napatutkijoilla, jotka ovat syöneet runsaasti A-vitamiinipitoista maksaa.

Ravitsemustieto - Artikkelit

Kategoriat