entiseltä nimeltään risteytysponi

Suomalainen ratsuponi

Termi ratsuponi on nykyisin korvannut aikaisemman termin risteytysponi. Poniristeytyksellä puolestaan tarkoitetaan mitä tahansa risteytystä, jossa toinen osapuoli on poni. Lähes kaikilla ratsukasvatusta harjoittavilla mailla on puhdasrotuisten ponien lisäksi oma ratsuponinsa. Vain ja ainoastaan ratsuponiohjelman mukaiset Suomessa syntyneet ponit merkitään rekisteriin ratsuponeina. Lisäksi ratsuponeiksi merkitään ulkomailta tuodut alkuperämaassaan ratsuponeiksi rekisteröidyt ponit.

Ratsuponien käyttö on yhtä monipuolista kuin rotuponeillakin. Suomalaisia ratsuponeja on ratsastuskouluissa opetushevosina, koko perheen harrastehevosina ja lisäksi niillä on mahdollista kilpailla kaikissa ratsastuksen lajeissa valjakkoajo mukaan lukien. Raviponeina suomalaista ratsuponia ei nähdä, koska raviponin enimmäiskorkeus on 130 cm.

Ratsuponijalostuksen tavoitteet

Suomalaisista ratsuponeista pyritään tuottamaan ensisijaisesti hyviä suoritusponeja, joiden säkäkorkeuden halutaan olevan mahdollisimman lähellä enimmäiskorkeutta 148 cm. Rakenteeltaan niiden halutaan olevan ryhdikkäitä ja moderneja pieniä urheiluhevosia, joilla kuitenkin mielellään pitää olla ponileimaa.

Suomalaisen ratsuponin väri voi olla mikä tahansa. Niiden halutaan olevan rungoltaan sopusuhtaisia ja vahvaselkäisiä ja -lanteisia. Ratsuponin lavan tulee olla pitkä ja viisto, lautasen pitkä ja lihaksikas. Hyvin liittynyt kaula on pitkä. Jalkojen odotetaan olevan hyväasentoiset ja tahdikkailta liikkeiltä odotetaan elastisuutta, lennokkuutta ja matkaa voittavuutta.

Suomalaisten ratsuponien luonteen tulee olla jo käyttötarkoituksenkin vuoksi olla hyvä. Niiltä odotetaan selväpäisyyttä, yhteistyöhalua, luotettavuutta ja niiden on oltava helposti käsiteltäviä.

Suomalaisten ratsuponien kantakirja

Ratsuponijalostukseen hyväksyttävällä oriilla ei ole säkäkorkeusvaatimusta ja yli 148 cm korkea tammat voidaan esikantakirjata.

  • Koska tavoitteena on ensisijaisesti suoritusponien tuottaminen, voidaan suoritusluokkaan () oikeuttavat kilpailutulokset saavuttanut ori hyväksyä kantakirjaan erikoisluvalla. Vastaavassa tapauksessa tamma voidaan hyväksyä esikantakirjaan.

Suomalaisen ratsuponin jalostukseen hyväksyttävät rodut

Suomalaisten ratsuponien jalostamiseen voidaan käyttää seuraavien rotujen jalostukseen hyväksyttyjä yksilöitä: Arabialainen täysiverinen, angloarabi, englantilainen täysiverinen, puoliveriset ratsuhevoset, russponi, newforest- ja connemara -ponit, welsh- ja welshpartbred ponit sekä ulkomaiset ratsuponit.

Suomalaisia ratsuponeja tuotetaan seuraavasti

  • P eli ensimmäisen polven risteytys: rotuponi ja hevonen
  • F1 eli toisen polven risteytys: P risteytyksen ja rotuponin, ratsuponin tai hevosen yhdistelmä
  • F3 eli kolmannen polven risteytys: poniverta on oltava vähintään 25 %