Matriisi on yhdistelmä projekteja ja linjaorganisaatiota

Matriisiorganisaatiossakin on olemassa funktiot eli osastot. Funktioiden lisäksi merkittävä tekijä ovat projektit, joihin poimitaan tapauskohtaisesti henkilöitä eri funktioista. Matriisiorganisaatio on käytössä yleensä erittäin projektiluontoisessa toiminnassa ja tuotteet ovat monimutkaisia sekä yleensä räätälöityjä ratkaisuja. Matriisiorganisaatio on projektitoiminnan yleisin organisointimuoto.

Matriisiorganisaation haasteet

Matriisiorganisaatiossa henkilöllä on projektivastuun lisäksi toimintavastuu linjaorganisaatiossa. Organisaation toimintaan vaikuttaa hyvinkin paljon se, onko päävastuu toiminnasta projekteilla vai linjaorganisaatiolla.

Matriisiorganisaatio on joustava, mutta sen suurin ongelma on resurssien hallinta. Jos joku projekteista myöhästyy, voi käydä niin, että tietyt henkilöt on suunniteltu kahteen yhtä aikaa toteutuvaan projektiin. Ihminen ei voi revetä kahteen tehtävään yhtä aikaa ja tilanteesta selviäminen on joskus erittäin vaikeaa. Matriisiorganisaatiossakin ratkaistava ongelma on, että tietyt henkilöresurssit ovat helposti eniten käytössä ja muodostavat toiminnalle pullonkaulan.