Hämäläinen näkkileipä

Miten hämäläinen näkkileipä valmistetaan?

  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • ½rkl suolaa
  • 1dl kauraryynejä
  • n. 1kg hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
  • 50g voita

Liota kauraryynejä lämpimässä maidossa puoli tuntia. Murenna liemeen hiiva ja lisää suola. Lisää jauhot vähin erin taikinaa vaivaten ja alustaen. Alusta taikinaan lopuksi pehmeä voi. Kohota taikina liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaa tasaiseksi ja kauli ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Ruuduta levy taikinapyörällä neliöiksi ja nosta pellille. Kohota neliöt, pistele ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.