Miten kalakukko valmistetaan?

5-6 hengelle

Kuoritaikina:

  • 6dl vettä
  • 1dl voisulaa tai sianrasvaa
  • 1rkl suolaa
  • 300g ruispuurojauhoja
  • 300g ruissihtijauhoja
  • 300g vehnäjauhoja

Täyte:

  • 1kg perattuja, huuhdottuja, valutettuja muikkuja, ahvenia, madetta tai kirjolohta
  • 300g siankylkeä viipaleina
  • 1rkl suolaa
  • voiteluun voita
Sekoita veteen voisula ja suola. Lisää liemeen puuhaarukalla sekoittaen karkeat ruisjauhot, sitten ruissihtijauhot ja taikinaa käsin vaivaten vehnäjauhot. Vehnäjauhot tekevät taikinasta sitkeämmän ja helpomman käsitellä. Vaivaa taikina hyvin. Se saa olla kiinteää, muttei liian kovaa.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä soikeaksi, keskeltä hiukan paksummaksi levyksi.

Kuivaa valutetut kalat keittiöpaperilla ja mausta suolalla. Pienet kalat voi panna kukkoon päineen ja ruotoineen. Lado kalat jauhotetulle levylle niin, että pyrstöt ja päät tulevat lomittain. Asettele väliin ja pinon päälimmäiseksi sianlihaviipaleita.

Taivuta taikinalevyn vastakkaiset reunat kalakeon päälle ja liimaa kiinni vedellä.

Ummista kukko huolellisesti, sillä sen pitkä paistoaika saa sen helposti aukeamaan, jos saumat eivät ole tiiviitä. Sitä varten, että kukko repeää paistuessaan, on hyvä jättää hieman taikinaa paikkaamista varten.

Hiero kukon pintaan hieman ruisjauhoja ja pane se leivinuuniin leipien paistamisen jälkeen.

Kun kukko on kuortunut ja saanut hieman väriä pintaansa, harjaa jauhot pinnalta ja voitele kukkoa voisulalla tai silavaviipaleella. Tämän jälkeen voitele kukkoa aina tunnin välein. Kukko saa paistua yhteensä 5-6 tuntia.

Kukosta saat pehmeäkuorisen, jos käärit sen paistamisen jälkeen voipaperiin ja pyyhkeeseen tai folioon. Kääreessä kukko saa jäähtyä tarjoilulämpöiseksi.

Perinteisesti kalakukko tarjoillaan voin ja piimän kanssa.