Miten kanget vaikuttavat

Kuolaimella sanotaan olevan vääntövoimaa silloin, kun ohjista vedettäessä vipuvarren tai taljan tyyppinen vaikutus lisää tehoa ratsastajan ohjasotteeseen. Tavallisimpia vipuvarsikuolaimia ovat erityppiset kanget ja gagit.

Kankikuolaimet

Kankikuolaimet jaetaan kolmeen perustyyppiin. Ne ovat vaikutukseltaan varsin voimakkaita, ja siksi niitä on aina käytettävä kaksinohjin siten, että hevosta ratsastetaan normaaliohjalla ja kankivaikutusta käytetään vain tarvittaessa. Lisäksi varrellisista gageihn luokiteltavista olympia – pessoa- tai vastaavista kuolaimista saadaan eräänlaisia kankia leukahihnan tai -ketjun avulla.

Nivelen kanssa käytettävä kankikuolain (Weymouth bit)

Kankisuitsituksessa (double bridle) käytetään hevosella yhtä aikaa kahta kuolainta. Ohut nivel eli bridongi sovitetaan kuten nivelsuitsituksessa tai aavistuksen kireämmälle.. Käytettävän kankikuolaimen tulisi olla noin ½ cm kapeampi kuin mitä bridong on. Bridongi vaikuttaa ohuena kuolaimena varsin terävästi. Tässä yhdistelmässä sen on tarkoitus kohottaa hevosen niskaa ylemmäs ja toimia käännettäessä tärkeänä apuna. Kankikuolain sijoitetaan suuhun nivelkuolaimen alapuolelle.

Kangen pituuden tulee olla sellainen, että se ei luista suussa sivuttain, mutta sen varret eivät myöskään saa painaa hevosen poskiin. Kankikuolaimen vaikutus perustuu isolta osalta siihen, että kun kankiohjasta vedettäessä kuolain hieman pyörähtää hevosen suussa ja hevosen kieli puristuu ketjun vaikutuksen avulla kuolaimen ja alaleuan väliin. Tarkoituksena on saada hevonen tämän merkin seurauksena laskemaan päätään ja myötäämään ja rentouttamaan niskansa ja alaleukansa.

Kankisuitsituksen ominaisuudet määräytyvät siis sekä bridongin että kangen yhteisvaikutuksesta. suitsien kokoaminen huolellisesti siten, että nivelkuolainta varten lisätään ylimääräiset poskihihnat Kankikuolain puolestaan kiinnitetään suitsissa oleviin ”tavallisiin” poskihinnoihin.

Pelham

Pelham on aina kompromissi nivel- ja kankisuitsituksen välillä. Se puoltaa paikkansa silloin, kun hevosen suu on niin pieni, etteivät kanget sinne yksinkertaisesti mahdu, mutta hevosella silti halutaan ratsastaa kaksinohjin. Jotta hevoselle välitettävät viestit olisivat selkeitä, on pelhamissa oltava aina kahdet ohjat. Suoralla suukappaleella varustettu pelham on hevoselle miellyttävämpi kuin nivelletty, koska ohjista vedettäessä nivel menee suussa myös hieman linkkuun ja alkaa puristaa leukoja sivulta päin.

Kimblewick

Kimblewick on toimintaperiaatteeltaan pelhamin kaltainen. Sivuvarsien sijaan siinä on D-malliset renkaat. Hevosen pään asennosta riippuen ohja liukuu renkaassa johonkin asentoon muuttaen kuolaimen vaikutuksen voimakkuutta. Joissakin pelhameissa voidaan ohjat kiinnittää haluttuun kohtaan suoraan kuolainrenkaassa.