Kreikkalainen perinneruoka

Neljälle:

  • 4-5 munakoisoa
  • 4rkl ruokaöljyä
  • 1dl vehnäjauhoja
  • 2 isoa sipulia hienonnettuna
  • ½kg jauhelihaa
  • ½prk murskattuja tomaatteja
  • 1 ½-2dl punaviiniä
  • rosmariinia
  • heinonnettua persiljaa
  • 1 laakerinlahti
  • 50g juustoraastetta
  • Juustokastike:
  • 75g voita
  • 75g vehnäjauhoja
  • ½l maitoa
  • suolaa
  • pippuria
  • hienonnettua muskottia
  • 75g juustoraastetta
  • 3 munaa
Yleensä Musakassa varataan noin yksi munakoiso ruokailijaa kohden. Ruoka kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin, sillä se on parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettynä.

Kuori munakoisot pitkittäin perunankuorimaveitsellä ja leikkaa ne pitkittäin noin sentin viipaleiksi. Liota viipaleita suolavedessä noin 10 minuuttia. Aseta paino viipaleiden päälle, jotta ne eivät nouse pintaan.

Nosta munakoisot vedestä ja valuta ne hyvin. Kääntele viipaleita vehnäjauhoissa ja kasta ne sen jälkeen nopeasti kylmään veteen niin, että jauhot tarttuvat.

Paista viipaleita öljyssä pannulla vaalean ruskeiksi. Paista sipulit ja jauheliha pannulla ja lisää joukkoon murskatut tomaatit, viini ja mausteet. Anna kastikkeen hautua levyllä lähes tunnun verran. Lisää tarvittaessa hieman viiniä. Valmiin kastikkeen tulee olla kiinteää ja helposti levitettävää. Tarkista maku.

Valmista juustokastike. Käristä pannulla jauhot ja voi, laimenna seos maidolla ja mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Lisää juustoraaste ja nosta pannu hellalta. Vatkaa kastikkeeseen munat yksi kerrallaan ja jätä kastike jäähtymään.

Aseta puolet munakoisoviipaleista uunivuoan pohjalle ja levitä lihakastike päälle. Ripottele väliin vielä juustoraastetta. Aseta vuokaan toinen kerros munakoisoa ja kaada juustokastike päälle. Ripottele vuoan pinnalle vielä juustoraastetta.

Paista 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.