Malus domesticus

Omenan alkuperä

Omenapuu on yksi vanhimmista ja laajimmalle levinneistä hedelmäpuista. Sen alkuperäinen kotiseutu on Kaakkois-Aasiassa, ja arkeologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaa on viljelty jo noin 3000 vuoden ajan. Jo 500 luvulla eKr roomalaiset tunsivat 37 eri omenalajiketta. Nykyään omenoita viljellään lähes kaikkialla maailmassa ja lajikkeita on saatavilla noin 300 erilaista, joskin yleisesti myynnissä olevia lajikkeita on huomattavasti vähemmän. Monet lajikkeista on mahdollista risteyttää keskenään.

Omena Suomessa

Lounais-Suomessa kasvoi luonnonvaraisena metsäomenapuu (Malus sylvestris), mutta maultaan se on aivan liian kitkerä syötäväksi. Tarhaomenapuun arvellaan saapuneen Suomeen 1100-luvulla Ruotsista tulleiden ristiretkeläisten mukana. Suomessa nykyään viljeltävä, talvenkestäväksi valikoitunut omenalajikkeisto on runsas ja ominaisuuksiltaan monipuolinen.

Kuinka omenaa käytetään?

Omenan käyttötavat ovat lähes rajattomat. Tavallisimpien käyttötapojen – sellaisenaan syömisen, soseuttamisen, juomiin, salaatteihin ja leivonnaisiin käyttämisen – lisäksi perunan tavoin pannulla paistetut, kiinteät omenat ovat maukas lisäke monille liharuuille.

Omena ja terveys

Omena on terveydelle erinomainen etenkin sellaisenaan syötynä.

Se sisältää C-vitaamineja ja B-ryhmän vitamiineja sekä hivenaineista esim. kuparia ja foolihappoa. Omenassa on runsaasti kuituja.

Omenalla on puhdistavia ja ruuansulatusta tasoittavia ominaisuuksia.

Valinta ja säilytys

Ostaessa kypsän omenan tunnistaa äänestä: jos kopautus kannan viereen synnyttää onton äänen, on omena liian kypsä; sopivasti kypsän omenan ääni on ”kaiuton”. Vältä kolhiintuneita tai osittain pehmentyneitä omenia. Mädät kohdat pilaavat nopeasti koko omenan ja lisäksi muut sen lähellä säilytettävät omenat.

Omenat säilyvät jääkaapin alaosassa väljästi suljetussa pussissa muutamia viikkoja. Hieman raa’at omenat kypsyvät huoneenlämmössä parissa päivässä.

Vihje

Raastettu omena tuo lihamurekkeisiin lisää makua ja mehevyyttä.