Hyvän ansioluettelon piirteitä

Millainen on hyvä ansioluettelo?

Ansioluettelo eli CV (Curriculum vitae) on osa kirjallista työhakemusta. Se kertoo lyhyesti, mitä osaat ja mitä olet tehnyt. Ansioluettelosta ilmenevät muun muassa yhteystiedot, koulutus ja työkokemus. Ohessa on lueteltu vinkkejä hyvän ansioluettelon rakentamiseen. Eri yritysten laatima vinkkilista kertoo, miten ansioluettelo erottuu edukseen.

Tee mahdollisimman tehokas otsikko ja kirjoita selkeää tekstiä

Mahdollisimman informatiivinen ja tehokas otsikko erottuu muiden ansioluetteloiden joukosta. Vaikka otsikon tulee olla kaikin puolin informatiivinen, tulee sen myös olla huomiota herättävä, jotta työnantaja huomaa työhakemuksen varmasti. Kirjoitusvirheet voivat ärsyttää työnantajaa, niinpä virheitä on vältettävä. Mikäli oikeinkirjoitus ja kielioppi eivät suju, tarkistuta teksti ennen lähettämistä. Jotta CV olisi luettava, vältä pitkiä kappaleita ja lauseita.

Persoonallisuutta halutaan entistä enemmän tämän päivän työhakemuksessa. Persoonallisuudella tarkoitetaan, että pelkät tittelit eivät kerro kaikkea työnhakijasta. Suositeltavaa onkin mainita tarkemmin muun muassa osaamisestasi ja saavutuksesi työssäsi. Työnantajan tulee todella tietää, mitä osaat. Tämä koskee myös opiskeluasioita. Mainitse koulutuksesi. Kerro pääaineesi ja sivuaineesi lisäksi, miten opintosi tukevat osaamistasi.

Kerro ATK- ja kielitaidoistasi

ATK- ja kielitaitojen merkitys on suuri työpaikkaa etsittäessä. Näitä taitoja tarvitaan tänä päivänä lähes kaikkialla. ATK- ja kielitaitoja kysytään myös lähes jokaisessa täytettävässä työhakemuksessa. Taidot täytetään omiin kappaleisiinsa. Kirjoita kielitaitokappaleeseen esimerkiksi ”ruotsi” ja kerro, kuinka paljon käytät kieltä sekä arvioi tasosi. ATK-osaaminen voidaan listata samalla menetelmällä. Voit mainita esimerkiksi, minkä ohjelman käyttöä hallitset parhaiten. Suositeltavaa on mainita taitojensa mukaan tavallisimpien ohjelmien hallinta. Tavanomaisia ohjelmia ovat esimerkiksi taulukko- ja tekstinkäsittelyohjelmat.

Tavoitteet ansioluettelossa

Myös tavoitteet on suositeltavaa tuoda esille ansioluettelossa. Kerro, miten haluat kehittyä urallasi tai haluatko vaikkapa tulevaisuudessa tehdä jotain eri tyylistä työtä. Tämä auttaa työnantajia hahmottamaan, oletko oikea valinta heille.

Tavanomaista ansioluetteloa tehtäessä on hyvä lisätä kohta ”Lisätietoja”. Lisätietoihin voit kirjoittaa itsestäsi tietoja, mitkä eivät mahdu muihin kohtiin. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi harrastukset tai luottamustoiminta. Myös luonteenpiirteestä voi mainita. Lisätiedoilla tuot esiin persoonallisuuttasi.

Tarkastele lopuksi CV:n kokonaisuutta. Katso, että jokaisessa kappaleessa on kerrottu monipuolisesti ja tarkasti itseesi liittyvät tiedot. Huolellisesti, kaikin puolin hyvin tehty CV herättää työnantajan mielenkiinnon.

Älä peittele aukkoja työhistoriassa

Ansioluettelossa näkyvät ajalliset aukot on hyvä selittää rehellisesti, ja pyrkiä kääntämään ne edukseen. Tällaisena pätkätyöläisten aikakautena työnantaja varmasti ymmärtää, jos työnhakijalla on hetkittäisiä työttömyysjaksoja. Epäloogisuus ja valehtelu sekä asioiden peittely ovat huonoja vaihtoehtoja työn saamisen kannalta. Vastaan voi tietysti tulla työnhakutilanteita, joissa katsotaan tavallista tarkemmin työhistoriaa kokonaisuutena. Vaikka kovin sirpaleisella CV:llä voi tuolloin ollakin hieman negatiivinen vaikutus, on rehellisyys aina peittelyä parempi vaihtoehto.