Millaisia opiskeluasuntomuotoja on olemassa?
Opiskelija-asunnon löytäminen tuottaa usein vaikeuksia, koska yleensä sen etsiminen sattuu pahimpaan mahdolliseen ruuhka-aikaan. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että pääsääntöisesti eri oppilaitokset ilmoittavat uusista opiskelijavalinnoista kesällä. Kesä ja syksy ovatkin ruuhkaisinta aikaa opiskelijoiden asuntomarkkinoilla. Kun saa tiedon opiskelupaikasta, kannattaa välittömästi ryhtyä selvittämään asuntotilannetta. Jonot voivat olla pitkiä ja mitä aikaisemmin listalle ilmoittautuu, sitä nopeammin saa katon päänsä päälle.
Asuntoa ei välttämättä löydy heti, mutta siitä ei ole syytä masentua. Oppilaitokset kyllä huolehtivat opiskelijoistaan. Tarvittaessa on mahdollista saada hätämajoitusta niin pitkäksi aikaa, että varsinainen asunto saadaan järjestymään. Eräillä oppilaitoksilla on myös tapana antaa etusija niille opiskelijoille, jotka saapuvat opiskelupaikkakunnalle pitkien etäisyyksien päästä.
Yleensä ensimmäinen opiskelija-asunto on kahden tai useamman hengen muodostama soluasunto. Soluasunnossa jokaisella asukkaalla on kyllä oma huoneensa, mutta keittiö, vessa ja eteinen ovat yhteisiä. Useimmilla oppilaitoksilla on myös yksiöitä tarjolla, mutta niihin pääsee yleensä vasta toisen tai kolmannen opiskeluvuoden aikana. Yksiötä varten kannattaa anomus laittaa vetämään heti ensi tilassa.
Joissain oppilaitoksissa oppilaat sijoitetaan niin sanottuihin opiskelija-asuntoloihin. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntolassa asuu pelkästään opiskelijoita. Asuntoloissa saattaa olla vain yksi keittiötila kerrosta kohden. Vessa sen sijaan löytyy yleensä jokaisen omasta huoneesta. Perheelliset opiskelijat voivat päästä asumaan perheasuntoihin. Nämä ovat käytännössä normaaleja kaksioita tai kolmioita hakijoiden tarpeen mukaan.